Ga naar homepage
#caption
Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
#caption
Willemien Koning Vrouwenvertegenwoordiger 2018
Onderwerpen > Compensatie vrouwelijke zzp'ers kan vanaf 15 mei 2018 worden aangevraagd

Via onze lidorganisaties Proefprocessenfonds Clara Wichmann en FNV Vrouw: Goed nieuws voor vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en toen als zelfstandige werkzaam waren. De €5.600 compensatie voor vrouwelijke zzp'ers kan vanaf 15 mei 2018 worden aangevraagd.

 

Goed nieuws voor vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en toen als zelfstandige werkzaam waren. Vanaf 15 mei tot en met 30 september 2018 kan alsnog een zwangerschapsuitkering worden aangevraagd. Dat heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 8 maart 2018 laten weten. Verder maakte het ministerie bekend dat het geld vanaf januari 2019 wordt uitgekeerd.

Achtergrond van de regeling
Tot halverwege 2004 hadden zwangere zelfstandigen in Nederland recht op een zwangerschapsregeling (de WAZ). Het vervallen van die regeling leidde tot veel kritiek. In 2008 werd opnieuw een vorm van compensatie in het leven geroepen: de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Die gold echter niet met terugwerkende kracht. Dit was in strijd met het VN-Vrouwenverdrag, zo heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.

Na een jarenlange juridische strijd van een aantal vrouwen, de FNV, Vrouw en Recht en Proefprocessenfonds Clara Wichmann, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besloten dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen wal en schip vielen alsnog een beroep kunnen doen op een compensatie van ongeveer 5.600 euro per persoon.
Anniek de Ruijter, voorzitter Clara Wichmann: ‘We zijn echt ontzettend blij met deze uitkomst. De compensatie gaat ongeveer 5.600 euro bedragen en dat is niet niks.’

 

Let op
De regeling is nog niet bekend gemaakt, de exacte criteria zijn daarom nog niet kenbaar. Het UWV zal de regeling uitvoeren. Daar zal de aanvraag ingediend moeten worden.

 

De aanvraag kan maar in een korte periode worden ingediend: tussen 15 mei en 30 september

 

Meer informatie
Voor informatie over de gang van zaken, ga naar de website meldjehier.nl Let op: daar kun je alleen informatie krijgen, geen aanvraag indienen. De vrouwen die zich eerder al bij het Meldpunt Zwangerschapsuitkering van FNV Vrouw hebben gemeld hoeven zich niet nog een keer te melden. Die worden meegenomen.|  Printversie |  Sitemap |  Vorige pagina
Geplaatst: 12 maart 2018 | Laatste bewerking: 21 maart 2018
Trefwoord:
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact
Platform van en voor vrouwenorganisaties
Bereik circa 1 miljoen vrouwen. Voor gelijke rechten m/v en volwaardige participatie
Over de NVR
NVR in jaartallen
Bestuur
Adviescommissie
Deskundigenpool
Bureau
Samenwerking
Publikaties
Contributie
Contact