Op het gebied van gezondheidszorg ligt gendergelijkheid net wat anders dan normaal. In de zorg is het juist belangrijk dat mannen en vrouwen niet gelijk behandeld worden, maar dat er aandacht is voor de verschillen tussen het mannelijk en het vrouwelijk lichaam. Te vaak is onze gezondheidszorg nu nog gebaseerd op het lichaam van de gemiddelde man. Dit terwijl gezondheidsklachten zich vaak op een hele andere manier kunnen uiten bij vrouwen.
Vrouwen vertonen bijvoorbeeld andere symptomen bij hart- en vaatziektes dan mannen, waardoor deze ziektes vaak gemist worden. Ook in de psychische gezondheidszorg zien we dat vrouwen met bijvoorbeeld ADHD of autisme pas later in hun leven, als ze al volwassen zijn, worden gediagnosticeerd.
Ook zijn er klachten en aandoeningen die vooral bij vrouwen voorkomen, zoals menstruatieklachten, overgangsklachten en endometriose. In wetenschappelijk onderzoek wordt ‘de man’ nog te vaak als gemiddelde genomen. Gendersensitieve zorg let juist op de lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen, om op deze manier zowel mannen als vrouwen betere, gerichtere zorg te kunnen bieden.