50 jaar Blijf van m’n Lijf

Al 50 jaar lang zet Blijf Groep zich in om huiselijk geweld te stoppen. En dat mag gevierd worden.

Blijf Groep viert het 50-jarig jubileum met een hele reeks aan events. Zo waren er in mei en juni al een speciale kidsdag, een dag voor cliënten, een themavond in de Rode Hoed, waar Blijf Groep een koninklijke erepenning uitgereikt kreeg door burgemeester Halsema van Amsterdam, en een festival Back to the Future.

In september volgen er nog een tentoonstelling en een foto-expositie die, met de opening op 5 september, de hele maand te bezichtigen zijn in De Passage in De Hallen, Amsterdam.

Eerste Blijf van m’n Lijf-huis
Tijdens de jaren ’70  kwam een groep feministen in Amsterdam in actie tegen het geweld wat vrouwen trof (en treft) achter hun eigen voordeur. Ze besloten het heft in eigen handen te nemen en in 1974 kraakten zij in Amsterdam een pand voor vrouwen en hun kinderen in nood. Dit pand werd het eerste Blijf van m’n Lijf-huis in Nederland en was daarmee de voorloper van Blijf Groep anno nu. Vele huizen volgden in de rest van Nederland en dienden niet alleen als toevluchtsoord voor vrouwen en kinderen, maar ook als bastions van activisme en empowerment voor vrouwen die te maken hadden met geweld in huiselijke kring.
50 jaar later is de problematiek van huiselijk geweld nog steeds actueel en een maatschappelijk probleem dat ons allen aangaat.

Tentoonstelling 50 jaar Blijf van m’n Lijf – Een halve eeuw activisme, veiligheid en empowerment
De tentoonstelling schetst aan de hand van informatiezuilen, foto’s en ander archiefmateriaal, de weg die Blijf Groep als hulpverleningsorganisatie heeft afgelegd. Als bezoeker ontdek je hoe de hulpverlening in de loop der tijd is geëvolueerd en hoe maatschappelijke ontwikkelingen als migratie, digitalisering en politieke verschuivingen hier invloed op hadden. De Oranje Huizen van Blijf Groep hebben tal van kenmerken die inmiddels vanzelfsprekend zijn, maar 15 jaar geleden revolutionair waren. Zo was Blijf Groep de eerste vrouwenopvangorganisatie in Nederland die het aandurfde om de geheimhouding los te laten, vanuit de overtuiging dat huiselijk geweld niet verstopt moet worden en schaamte en taboe moet verdwijnen.

Foto-expositie (On)belicht
De foto-expositie maakt ook deel uit van de tentoonstelling en toont slachtoffers van huiselijk geweld.
Huiselijk geweld speelt zich vaak buiten het zicht van de buitenwereld af. Slachtoffers verbergen uit angst en schaamte het geweld dat zich achter de voordeur afspeelt. Ze gaan met twee gezichten door het leven. Niet alleen blijft het geweld vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, ook het zelfbeeld raakt vervormd door huiselijk geweld.
De foto-expositie toont mensen van allerlei achtergronden en kaart stigma’s en vooroordelen aan. Want huiselijk geweld kan iedereen treffen. De kans is groot dat jij iemand kent die leeft onder de constante spanning en angst die huiselijk geweld teweegbrengt.

Ook Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis besteedt op haar website aandacht aan 50 jaar Blijf van m’n Lijf.

Meer nieuws