CEDAW, Istanbul Conventie en de EU directive Geweld tegen Vrouwen zijn voorbeelden van verdragen en wetten die vrouwen en meisjes beschermen tegen discriminatie en/of geweld. Wat weten wij van deze verdragen? Wat hebben vrouwen en meisjes eraan? Als je er nooit van gehoord hebt en niet weet wat ze inhouden, kun je er ook geen beroep op doen voor jezelf of andere vrouwen.
Tijdens het webinar dat de Nederlandse Vrouwen Raad op 31 oktober 2024 organiseerde gaven experts uitleg hierover.
Pascale Frank is voor België lid van de Group of Experts (GREVIO) die namens de Raad van Europa de uitvoering van de Istanbul Conventie in de verschillende landen monitort en handhaaft. Zij lichtte ontstaan, inhoud en draagwijdte van de Istanbul Conventie toe. Ook sprak zij haar waardering uit voor de actieve rol van het Nederlandse maatschappelijk middenveld van wie de GREVIO veel goede input heeft mogen ontvangen. Dat hielp GREVIO om zich een goed beeld te vormen van hoe het Nederlandse beleid uitwerkt in de praktijk. Waar de gaten en verbeterpunten zitten zodat vrouwen en meisjes die geweld hebben ervaren ook werkelijk de hulp krijgen die ze nodig hebben. Op basis daarvan stelt GREVIO een rapport op met verbeterpunten waaraan de Nederlandse overheid is gecommitteerd.
Ook het punt van de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius, Saba) waar de Istanbul Conventie nog niet in werking is getreden omdat de vereiste infrastructuur er ontbreekt, is opgenomen als verbeterpunt voor de overheid. De Nederlandse Vrouwen Raad heeft zich hiervoor met succes hard gemaakt.
Veronica Zaboia is Policy and Campaign Officer bij de European Womens Lobby (EWL). Zij gaf een toelichting op de EU Directive on Violence Against Women and Girls and Domestic Violence die in april 2024 is aangenomen en binnen de komende 3 jaar in de wet- en regelgeving van de lidstaten moet worden verwerkt. Ook vertelde zij over het lobbyproces dat de EWL gevoerd heeft om de inhoud van de EU directive VAWG zo sterk mogelijk te maken met name op het punt van verkrachting.
Tot slot gaf Petra Snelders van het Netwerk VN Vrouwenverdrag uitleg over de ‘moeder van de vrouwenrechtenverdragen’: de Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW) die in 1979 door de Verenigde Naties is aangenomen. Zij benadrukte het belang van de schaduwrapportages die het Netwerk samen met het maatschappelijk middenveld opmaakt over de uitvoering van CEDAW in Nederland en waarmee individuen en organisaties dus samen invloed kunnen uitoefenen op het regeringsbeleid op dit punt.
Christine Nanlohy, voorzitter van onze lidorganisatie de Molukse Vrouwenraad en lid van onze werkgroep Stop Geweld tegen Vrouwen, leidde als dagvoorzitter het webinar en zorgde dat ook de vragen van de deelnemers zoveel mogelijk beantwoord werden door de sprekers.
Het webinar is zowel in de volledige versie als in een tot 30 minuten ingekorte versie terug te zien op ons YouTube kanaal.