Begin december, midden in de internationale campagneweek Orange the World, heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak die Femmes for Freedom had aangespannen tegen de gemeente Den Haag. In deze zaak vroeg Femmes for Freedom de burgemeester om handhavingsmaatregelen te nemen tegen de As Soennah-moskee wegens het aanbevelen van vrouwelijke genitale verminking. De Raad oordeelt echter dat de burgemeester niet bevoegd is om op te treden tegen oproepen tot genitale verminking, zelfs als dit in strijd is met het recht op lichamelijke integriteit.
Femmes for Freedom vindt deze uitspraak niet alleen teleurstellend, maar ook schokkend. De vrijheid van godsdienst wordt hiermee zwaarder gewogen dan het recht van meisjes en vrouwen om niet genitaal verminkt te worden. Dat is, aldus Femmes for Freedom, een klap in het gezicht van 41.000 Nederlandse vrouwen die al slachtoffer werden en van 4.200 meisjes die in gevaar zijn. Het is onacceptabel dat een van de ernstigste vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes wordt beschermd onder het mom van religieuze vrijheid. Dat dit gebeurt in dezelfde week waarin overheden zich wereldwijd uitspreken tegen geweld tegen vrouwen, maakt de uitspraak des te wranger.
Geen toetsing aan cruciale mensenrechtenverdragen
Wat deze uitspraak nog zorgwekkender maakt, is dat de Raad van State geen toetsing heeft uitgevoerd aan internationale mensenrechtenverdragen, zoals het VN-Vrouwenverdrag (CEDAW), hoewel Femmes for Freedom dit nadrukkelijk heeft aangevoerd. Ook is geen rekening gehouden met artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat het recht op leven beschermt.
Een dringende oproep aan de politiek
De Raad van State heeft geconcludeerd dat het bestaande juridische kader onvoldoende mogelijkheden biedt om op te treden tegen het aanbevelen van genitale verminking, zoals dit soms gebeurt door moskeeën en mannen die zichzelf als religieuze leiders beschouwen. Hoewel dergelijke praktijken strafbaar zijn, ontbreekt een bestuursrechtelijk kader om hier daadkrachtig tegen op te treden. Femmes for Freedom roept de politiek op om wetgeving in te voeren die deze lacune vult en het mogelijk maakt om effectief en proactief op te treden tegen dergelijke schadelijke aanbevelingen. Alleen zo kunnen meisjes en vrouwen in Nederland daadwerkelijk worden beschermd.