De coronacrisis heeft langslepende effecten op onze samenleving. Dit is ook te merken op het gebied van gendergelijkheid.
COVID-19 legde de genderongelijkheid in de wereld bloot. Gemarginaliseerde groepen worden erdoor het hardst geraakt. Gendergerelateerd geweld neemt wereldwijd toe, essentiële seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten worden teruggeschroefd, vredesprocessen worden onderbroken, toegang tot internet bepaalt of organisaties hun werk kunnen doen en werknemers in de informele economie (veelal vrouwen) worden het zwaarst getroffen. Coronavaccins zijn bovendien niet getest op een verschil in bijwerkingen bij mannen en vrouwen. Ook nu we over het hoogtepunt van de coronacrisis heen lijken te zijn, zijn deze effecten nog voelbaar.
Het begin van de coronacrisis zag een opleving in het aandeel zorg en huishouden dat vaders op zich namen. Inmiddels is dit aandeel echter weer even laag als voor corona. Alleenstaande ouders werden door de coronacrisis extra belast, en het merendeel van de alleenstaande ouders in Nederland zijn vrouwen. Vrouwen zijn vaak al economisch kwetsbaarder dan mannen, dus zij worden harder geraakt in de postcorona-economie. De Nederlandse Vrouwen Raad vindt het daarom belangrijk om zowel bij de aanpak van het coronavirus als bij de omgang met de nasleep ervan oog te houden op gendersensitiviteit.