#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Dader moord op vrouw meestal (ex)partner

Ruim de helft van de vrouwen die in de afgelopen vijf jaar werden vermoord, werd omgebracht door hun partner of een ex. Bij vermoorde mannen was een kennis of vriend vaak de dader. Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat eind augustus 2015 is gepubliceerd.

In Nederland kwamen vorig jaar 144 mensen om het leven door moord of doodslag, 31 vrouwen en 113 mannen. Gemiddeld zijn dat bijna 3 slachtoffers per week. Bijna 90 procent van de mensen die in de afgelopen vijf jaar in Nederland zijn vermoord, waren inwoners van Nederland. Van deze slachtoffers is bijna de helft allochtoon. Mensen van Antilliaanse of Arubaanse herkomst zijn relatief gezien vaker slachtoffer van moord of doodslag.

In beeld
Sinds het begin van de registratie in 1996 is het aantal vermoorde vrouwen niet zo laag geweest. Bij meer dan 90 procent van de vrouwen die tussen 2010 en 2014 zijn vermoord, was een dader in beeld. Meer dan de helft van de vrouwen is (vermoedelijk) vermoord door de partner of een ex. Huiselijke omstandigheden (zoals een echtelijke ruzie) en jaloezie van de dader waren hier de meest voorkomende motieven om vrouwen van het leven te beroven. Vrouwen werden veelal in hun eigen woning omgebracht. Verwondingen met een steekwapen of wurging waren de meest voorkomende doodsoorzaken bij moord op vrouwen.

Meer informatie: Centraal Bureau voor de Statistiek


Uitgebreid zoeken