#caption
Koninklijke belangstelling voor De Nieuwe Toekomst
#caption
Koninklijke belangstelling voor De Nieuwe Toekomst


Een duwtje om naar buiten te gaan

Regien en SuusInterview met deelneemster Suus en haar coach Regien

Suus Kuijer, deelneemster aan het project De Nieuwe Toekomst, en vrijwillige coach Regien Bloch hebben voor dit interview thuis bij Suus afgesproken in Haarlem.
Goed een jaar geleden zijn de dames aan elkaar gekoppeld om Suus op weg te helpen naar een baan of een opleiding. Tenminste dat was de verwachting van beiden. In de praktijk is het anders gelopen.

Het verleden van Suus was heftig: op haar 14de uit huis gezet, contact verbroken met haar familie, foute relaties. Ze heeft twee kinderen, een dochter en zoon, waar ze trots op is. Suus: “Op een gegeven moment ben ik met de kids bij het blijf-van-mijn-lijfhuis terecht gekomen. We wonen nu vijf jaar in Haarlem. Hoe ik bij het project ben gekomen? Ze belden me op of ik interesse had en daar heb ik ‘ja’ op gezegd.” Zowel Suus als Regien kregen elk apart trainingen vanuit het project De Nieuwe Toekomst. Suus om haar tijdens tien bijeenkomsten te ondersteunen in wat haar toekomstperspectief zou kunnen zijn en voor Regien lag de focus op coaching van de deelneemster om haar op weg te helpen naar (vrijwilligers-)werk. Tijdens de vierde trainingsbijeenkomst van Suus zijn de dames aan elkaar gekoppeld.

Naar buiten
Met veel van die dingen, die in de training aan de orde kwamen, was Suus al bezig. Suus: “Wel heb ik geleerd mijn LinkedIn-profiel aan te maken om te netwerken. Het beste voor mij uit het project is de ontmoeting met Regien als coach. Zij heeft mij het duwtje gegeven om naar buiten te gaan, de wereld groter te maken dan alleen mijn flat.”
Omdat Suus een huis heeft van de gemeente en ze in de schuldhulpverlening zat, moest zij van de Sociale Dienst solliciteren. Dat geeft haar stress en maakt de onrust in haar hoofd nog erger.
De twee werelden van beide dames liggen ver uit elkaar. De wieg van Regien stond in een huisartsengezin en ze werkt bij de Universiteit van Amsterdam. Al jaren is ze lid van FNV Vrouw om vrouwen die het minder hebben, verder te helpen en zo kwam Regien bij het project De Nieuwe Toekomst. “Toen ik bij Suus kwam, wist ik dat allemaal niet en mijn kennis over schuldhulpverlening was nul”, vervolgt Regien. “De prioriteit op zoek naar werk of opleiding verschoof daardoor. Het doel waaraan we gingen werken was: uit huis komen en waardering krijgen.” Als ervaren coach was het voor Regien nieuw om de Sociale Kaart van Haarlem in te zetten. Het werd een ware zoektocht, want welke subsidiedeuren zouden open kunnen gaan voor Suus en hoe werkt de schuldhulpverlening? Al werkende weg kwam ze er achter dat de instanties niet op alle fronten behulpzaam waren om mensen zoals Suus verder te helpen. Maar beide dames zijn niet voor één gat te vangen

Vrijwilligerswerk
Om structuur te krijgen in het coachen, zijn Suus en Regien naar de vrijwilligerscentrale in Haarlem gegaan. Op advies van Regien is Suus in contact gekomen met Tecs, een non-profitorganisatie om vrijwilligerswerk te gaan doen. In eerste instantie begon ze met het bijhouden van de administratie van de organisatie, maar dat bleek teveel te zijn. Nu doet ze op woensdag archiefwerk. Suus: “Ik vind het fijn om daar te zijn. Er wordt niet geoordeeld en veroordeeld, iedereen mag daar zijn hoe en wat hij is. En ik doe vrijwilligerswerk op de basisschool van mijn zoon. Regien heeft mij een schop onder mijn kont gegeven om weer naar buiten te gaan.” Werk is nu nog een brug te ver. Om het verleden een plek te kunnen geven, is Suus gestart met traumaverwerking. Een heftige en emotionele periode is daardoor aan gebroken. Inmiddels is bij Suus drie maanden geleden de diagnose ADHD vastgesteld. Suus: “Was dat maar eerder bekend geweest. Het had misschien veel ellende kunnen voorkomen.”

Vertrouwen
Ondanks het feit dat Suus zich niet altijd goed voelt, pakt ze de zaken zeer voortvarend op. Haar coach is dan ook heel trots op haar. Want, ze is inmiddels van haar schulden af en omdat ze niet alles zelf kan, heeft ze zelf contact gezocht met zorgorganisatie De Linde om haar te leren met geld om te gaan, te budgetteren. Suus en Regien zien elkaar nog elke maand. Regien: “Ik laat ‘mijn vrouw’ niet in de steek, want ze is al zo vaak in de steek gelaten.” En dat voelt goed voor beiden. Suus: “Ik wilde eerst van mijn schuld af zijn en dat is nu gelukt. En over een tijd graag een baan of opleiding om mijn eigen regie op ons leven weer te krijgen. Dat zou ik graag willen.” Haar coach heeft er alle vertrouwen in: “Suus is een sterke vrouw, die vanuit haar kracht zaken op kan pakken. Geen schulden meer, vrijwilligerswerk opgepakt en ze heeft ook weer contact gezocht met haar familie. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar Suus kan trots op zichzelf zijn.” “Nee”, zegt Suus, “dat ben ik niet, wel ben ik heel trots op mijn kinderen!”

door Inge Boelaert, www.blaauwconcept.nl
foto's: Nancy Tjong, www.fotografienancytjong.nl


Uitgebreid zoeken