#caption
#caption


Resultaten CSW 63

Na twee weken van stroeve onderhandelingen tot diep in de nacht is op 22 maart 2019 in New York het slotdocument aangenomen van de 63ste Commission on the Status of Women.

Nederland en de EU hebben op deze jaarlijkse vrouwentop van de Verenigde Naties bij de onderhandelingen over de tekst van het slotdocument krachtig weerstand geboden aan een alliantie van reactionaire landen, waaronder het Vaticaan, Rusland, de Verenigde Staten en verschillende islamitische landen die de tijd terug proberen te draaien voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Woorden als ‘gender’, ‘seksuele en reproductieve gezondheidsrechten’ en iedere zinspeling op niet traditionele vormen van families speelden daarin een rol.
Zelfs de verworvenheden van de vierde Wereld Vrouwenconferentie die in 1995 in Beijing plaatsvond, moesten opnieuw worden bevochten.


Nederland heeft zich sterk gemaakt voor de rechten van LGTBI, het belang van seksuele voorlichting en seksuele en reproductieve gezondheidsrechten voor alle vrouwen en meisjes zonder discriminatie.

In een nevenactiviteit, mede georganiseerd door de Nederlandse overheid, brak Minister van Engelshoven een lans voor de rechten van werknemers in de seksindustrie. 

Zie het slotdocument, de agreed conclusions van CSW63 op de website van UN Women >>

‘Iets beter dan we aanvankelijk hadden durven hopen.’ Zo omschrijft Ingrid van Engelshoven, minister van Emancipatie, het resultaat van CSW63. Lees het Volkskrant interview met de minister >>

Zie ook de berichtgeving van Wo=Men over CSW 63 >>


Uitgebreid zoeken