#caption
Angela Maas is onze VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020
#caption
Angela Maas is onze VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020


VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020: Angela Maas

De Nederlandse Vrouwen Raad heeft Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen, voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020. Als Vrouwenvertegenwoordiger zal Maas in oktober 2020 deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN. Haar missie richt zich op het versterken van de positie van vrouwen in de gezondheidszorg.

Angela Maas onderscheidde zich tijdens de selectieprocedure met haar sterke persoonlijkheid, goed onderbouwde presentatie, inhoudelijke kennis van zaken, en haar jarenlange praktijkervaring op het gebied van vrouw en gezondheid. Als hoogleraar bekleedt zij sinds 2012 de Speciale Leerstoel, Cardiologie voor Vrouwen, bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Vrouwen empoweren in de zorg
Maas houd zich al ruim 25 jaar bezig met het thema Vrouw en Gezondheid, in het bijzonder vrouwen met hart- en vaatziekten, (wereldwijd doodsoorzaak nummer 1). De afgelopen jaren is zij ook intensief betrokken geweest bij meerdere nationale en internationale initiatieven om de medische zorg bij vrouwen te verbeteren. En daarmee vrouwen te empoweren als beroepsgroep in de zorg op het gebied van werk, inkomen en macht. Als feministische cardioloog is zij tevens al enkele jaren actief met het behartigen van de belangen van vrouwen als patiëntengroep en het versterken van hun positie in de gezondheidszorg. “Gendergelijkheid en gezondheidzorg is nog steeds niet vanzelfsprekend,” aldus Maas.

Haar missie als VN Vrouwenvertegenwoordiger richt zich op vier speerpunten:

  • Betere gezondheid bij vrouwen
  • Betere gezondheidszorg voor vrouwen
  • Empoweren van de vrouwelijke patient
  • Empoweren van alle vrouwen, die werken in de zorg


Maas treedt met deze functie in de voetsporen van onder meer Marga Klompé (1947), Hanja Maij-Weggen (1977) en Margriet van der Linden (2014), en Clarice Gargard (2019)
Als voorbereiding op haar toespraak in New York zal Maas in het jaar 2020 gesprekken voeren met (vrouwen)organisaties, deskundigen, Europese en internationale politici en het bedrijfsleven. In New York zal ze verder spreken met relevante personen en organisaties om haar boodschap te bekrachtigen.

Uniek en leidend
Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1947 maakt ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Nederlandse Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nederland is hiermee uniek en leidend in de wereld. De VN Vrouwenvertegenwoordiger wordt van oudsher geselecteerd en begeleid door de Nederlandse Vrouwen Raad. De Nederlandse Vrouwen Raad is een koepel van bijna 60 vrouwenorganisaties met een bereik via de achterban van de lidorganisaties van ca. 1 miljoen vrouwen.


Uitgebreid zoeken