Lidorganisatie Vrouwenplatform Carree organiseerde op donderdagavond 23 januari een regionale FEM Talk in Deventer. Hoe verdeel jij zorg en werk? Een verslag van deze avond inclusief de aanbevelingen.
Download hier het complete verslag over deze FEM Talk van VP Carree (pdf)
Elly Brinkhof (bestuurslid VP Carree) schetst de huidige stand van zaken rondom dit thema in Nederland, aan de hand van feiten en cijfers.. Er zijn nog veel verschillen, er is nog veel werk aan de winkel. Slechts 48% van de Nederlandse vrouwen is financieel onafhankelijk. En vrouwen besteden 1,5 keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken als mannen.
Onlangs in het nieuws: Nederland is in een jaar tijd 11 plaatsen gezakt op de Global Gender Gap Index, de ranglijst vrouwenemancipatie, van de 27e naar de 38e plaats. De ongelijkheidskloof is dus toegenomen. Wat daarbij meespeelt is dat vrouwen nog overwegend parttime werken, hun aandeel in leidinggevende en politieke functies achterblijft en vrouwen twee keer zoveel tijd aan zorgtaken besteden als mannen volgens dit onderzoek.
Zijn we vrij in onze keuzes van werk en zorg?
Ook een punt wat naar voren wordt gebracht: Zijn we wel zo vrij in onze keuze? Er zijn allerlei sociale normen waardoor vrouwen meer zorgtaken op zich nemen dan mannen. Traditionele rolopvattingen, schuldgevoelens als je fulltime gaat werken, niet succesvoller willen zijn dan je/een man. Bewustwording hiervan is belangrijk.
Gastspreker Anna van den Breemer
Gastspreker bij deze FEM Talk was Anna van den Breemer, journalist bij de Volkskrant. Anna werkt nu 10 jaar bij de Volkskrant, ze ging er stage lopen toen ze haar Master Journalistiek aan de UvA deed. Ze wilde als kind al journalist worden. Haar beide ouders hebben ook gestudeerd, en hadden betaalde banen. Dat voorbeeld heeft ze meegekregen. Ze zat als kind op de vrije school, daar leerde ze: kies wat je wilt gaan doen, wat bij je past
Moederschap kantelpunt
Over de combinatie werk en zorg schrijft ze veel stukken. Over de verdeling van taken, en over het loonverschil. Wat ze ziet: meisjes doen het vaak beter dan jongens op school, tijdens hun studie, en in hun eerste baan. Maar als ze moeder worden komt het kantelpunt.
“Niet boven het maaiveld uitsteken is de norm in Nederland. En de oplossingen ontbreken om de goede combinatie tussen werk en zorg te kunnen maken.”
Gesprek aan de keukentafel
Anne van den Breemer attendeeert op de tools die er zijn voor stellen om te kijken hoe de werk/zorg verdeling is. Een prachtig hulpmiddel om een keukentafelgesprek te voeren. “Het is gebleken dat maar 1 op de 4 stellen zo’n gesprek voert als er een kind op komst is.”
Tools om inzicht te krijgen in de werk/zorgverdeling
De knelpunten en oplossingen die tijdens deze FEM Talk naar boven kwamen:
De regionale FEM Talks worden georganiseerd in het kader van de landelijke Alliantie Samen werkt het; een samenwerkingsverband van WOMEN Inc., Movisie, WO=MEN, Bureau Clara Wichmann en de Nederlandse Vrouwen Raad. De FEM Talks richten zich op de positieverbetering van financieel kwetsbare groepen vrouwen. Samen brengen we knelpunten in kaart en vergroten we de bewustwording waarmee de positie van financieel kwetsbare doelgroepen kan worden versterkt.