#caption
#caption


Vijf vragen aan Angela Maas over ongelijkheid in de zorg

Met Internationale Vrouwendag als aanleiding stelde de redactie van NU.nl vijf vragen aan cardioloog en Vrouwenvertegenwoordiger Angela Maas over ongelijkheid in de zorg en dat vrouwelijke kwalen nog steeds als atypisch worden gezien.

Angela vertelt dat de mannelijke patiënt lange tijd de norm is geweest en dat vrouwelijke kwalen daardoor soms als atypisch worden gezien. Ook is er veel minder onderzoek naar gedaan. Vrouwelijke geslachtshormonen hebben invloed op allerlei processen in het lichaam, maar veel van de klachten die dat geeft, worden niet goed begrepen, omdat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan. Daardoor worden vrouwen bij de huisarts of in het ziekenhuis soms niet serieus genomen. "Dan zit het ‘tussen de oren’. Of het is te wijten aan de overgang en zal het ‘vanzelf wel overgaan’."


Op de (6de) vraag of er ook goed nieuws is op dit gebied zegt Angela onder meer: "Er wordt niet alleen steeds meer onderzoek gedaan naar verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ook naar specifiek vrouwelijke gezondheid. Maar we zijn er nog lang niet. Als we zo doorgaan, kunnen we over honderd jaar pas spreken van echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daar is meer onderzoek voor nodig."

Lees het volledige artikel >>

 

 


Uitgebreid zoeken