#caption
#caption


Quarantaine beschermt niet tegen huiselijk geweld

VICE Nederland, feministisch platform De Bovengrondse en Landelijk Netwerk Veilig Thuis slaan met een campagne de handen ineen om aandacht te vragen voor huiselijk geweld tijdens de COVID19-crisis.


Deze samenwerkende organisaties roepen mensen op deze periode extra alert te zijn op huiselijk geweld en bij een vermoeden van huiselijk geweld in actie te komen. Er is een poster gemaakt die mensen via deze link kunnen downloaden en vervolgens kunnen verspreiden. Met deze campagne willen de organisaties mensen in een kwetsbare positie laten weten dat er hulp is en omstanders oproepen tot actie.

 

In de laatste vijf jaar waren in Nederland 750.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Daar wordt psychisch geweld en sociaal isoleren nog niet bij opgeteld. Er zijn ongeveer 100.000 kinderen en jongeren die geweld jaarlijks zien gebeuren. Hulporganisaties maken zich grote zorgen over een toename van huiselijk geweld tijdens quarantaine. “Huiselijk geweld is zonder crisis al een groot probleem. Maar de ontwikkelingen in landen als België, Spanje en Frankrijk laten zien dat de kans op geweld in crisistijden groter wordt. In die landen neemt het aantal hulpvragen fors toe,” zegt Debbie Maas, voorzitter van Landelijk Netwerk Veilig Thuis.


De samenwerkende organisaties roepen op de poster uit te printen en op te plakken op gerichte plekken: thuis op je raam, in een flatgebouw, of op het prikbord bij de supermarkt of apotheek in de buurt. 

Mensen die geen printer hebben kunnen de boodschap overnemen met een pen. Ook wordt opgeroepen om de afbeelding en boodschap te delen via social media (gebruik #staysafe #iedereenveilig #stopgeweld @debovengrondse @vicenl).

 

Doel van deze campagne is mensen eraan te herinneren dat we, ook hier in Nederland, extra alert moeten zijn – omdat #blijfthuis niet voor iedereen hetzelfde betekent als #blijfveilig. 

Meer info: https://debovengrondse.nl/huiselijk-geweld/

 


Uitgebreid zoeken