#caption
#caption


COVID-19 vergroot druk op vrouwen

Op de website van het Els Borst Netwerk van D66 worden Laila Ait Baali en Sander Hehanussa, respectievelijk directeur en programmamanager gender en duurzame economie van Wo=Men, bevraagd over de impact van de coronacrisis op vrouwen.

Laila wijst er onder meer op dat in sommige landen de rechten van vrouwen, bijvoorbeeld op abortus, aangetast worden door coronamaatregelen, en dat “wereldwijd vrouwenorganisaties niet langer samen mogen komen, waardoor zij gezinnen in kwetsbare situaties niet kunnen steunen en overheden niet kunnen controleren op het naleven van mensenrechten.

Sander schetst de gevolgen voor de economie  en noemt de textielindustrie als voorbeeld, waar massaal bestellingen worden geannuleerd en fabrieken genoodzaakt zijn werknemers te ontslaan of met verlof te sturen. Vrouwen en meisjes zijn oververtegenwoordigd onderaan die keten. Zij hebben geen spaargeld of sociaal vangnet en zijn vaak de primaire zorgdragers voor het huishouden, kinderen of ouderen. “Het is daarom belangrijk om onder andere te zorgen voor leefbaar loon en bij herstelplannen voor economieën niet alleen de ecologische en klimaatcrisis te vergeten, maar ook SDG 5 – gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes – als centraal uitgangspunt te nemen.

Lees het hele interview >>


Uitgebreid zoeken