#caption
#caption


Abortuspil mag niet per post: met de huisarts zou hulp dichtbij geboden kunnen worden

Omdat de abortuspil niet per post mag, zou de verstrekking door de huisarts een mooi alternatief zijn, zo vindt Lydia Ketting-Stroet, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen. De huisarts is laagdrempelig beschikbaar en toegankelijk.
 

Lydia kaartte dit aan op de Algemene Ledenvergadering van de NVR op 16 mei 2020, en roept in een ‘open brief’ de leden van haar organisatie op om hun mening hierover te geven.

Abortus vanaf 16 dagen overtijd tot 35 dagen overtijd valt onder de abortuswet en is tot nu toe alleen toegestaan in abortusklinieken en ziekenhuizen. Er ligt een wetsvoorstel van Ploumen en Ellemeet om dit ook aan huisartsen toe te staan. Zover is het echter nog niet.

Zoals al eerder bericht, is in een kort geding gesteund door Women on Waves en Bureau Clara Wichmann, het verzoek om in coronatijd de abortuspil via de post en/of de eigen apotheek beschikbaar te stellen voor die vrouwen voor wie de gang naar een abortuskliniek nu niet mogelijk of wenselijk is, afgewezen.

Lyia Ketting-Stroet vindt dat zoals zoveel zaken door deze bijzondere coronaperiode heroverwogen kunnen worden, dat ook voor de vroege zwangerschapsafbreking zou kunnen worden gedaan, en pleit voor een grotere uitvoerende taak voor de huisarts bij vroege medicamenteuze zwangerschapsafbreking.

Op de website van de VNVA lees je de hele brief van Lydia en een overzicht van de ontwikkelingen in de afgelopen periode op het gebied van abortus.

 

Zie ook eerdere berichtgeving op de NVR website:

Abortusartsen reageren op zorgen abortusrecht in COVID-19 tijd

Geef de abortuspil vrij - petitie Ook nu baas in eigen buik

en op de website van NVR lidorganisatie Bureau Clara Wichmann:

Rechter biedt geen soelaas voor vrouwen die nu op een abortus wachten en hun huis niet uit kunnen

 

 

 


Uitgebreid zoeken