#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Vrouwen gaan iets meer uren werken als hun man werkloos wordt

Het onderzoek Werkloos toezien? Gevolgen van de crisis voor emancipatie en welbevinden van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gaat over de gevolgen van de economische crisis op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Aanleiding voor het SCP-rapport was de verwachting dat de crisis zou leiden tot een andere taakverdeling tussen mannen en vrouwen.

 

Voor het verwachte effect dat de partner (meer) gaat werken als de andere partner baan verliest is ten dele bevestiging gevonden. Vrouwen van wie de man werkloos is geworden, breiden in de periode 2012 tot 2015 hun baan uit met gemiddeld één uur per week. Mannen van wie de vrouw werkloos is geworden gaan echter niet extra werken. Niet-werkende vrouwen van wie de man zijn baan verloor werden iets vaker (weer) actief op de arbeidsmarkt dan degenen van wie de man zijn baan behield. Het effect verdwijnt later echter weer. Voor werkende vrouwen is er een geringe samenhang gevonden met het baanverlies van de partner.

 

Dat betekent dat er weinig rek zit in de arbeidsduur van vrouwen in Nederland, zelfs als de partner werkloos is geworden. Deeltijdwerk is kennelijk stevig verankerd in de Nederlandse samenleving, en beleid om de arbeidsduur van vrouwen uit te breiden heeft hier tot nu toe geen verandering in kunnen brengen. De verwachting dat de crisis zou leiden tot een andere taakverdeling tussen mannen en vrouwen is niet uitgekomen. (Bron: SCP- rapport)

 

Zie hier een korte samenvatting van het rapport en de link naar het hele rapport


Uitgebreid zoeken