#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Rechten (aanstaande) moeders geschonden op de werkvloer

De rechten van borstvoedende werkneemsters worden lang niet altijd nageleefd op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl over de mogelijkheden voor moeders om borstvoeding te combineren met hun baan.

 

Als (aanstaande) moeder heb je verschillende rechten omtrent werk en zwangerschap en de periode na je zwangerschap. Je werkgever is namelijk verplicht om de gezondheid van moeder en kind tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding zo goed mogelijk te beschermen. De meeste vrouwen blijken goed op de hoogte te zijn van de wettelijke rechten rondom borstvoeding en werk: 8 op de 10 vrouwen is op de hoogte van alle rechten. Helaas zijn werkgevers niet zo goed op de hoogte van de rechten van (aanstaande) moeders. Voor veel werkgevers geldt dat zij onvoldoende kennis hebben van de rechten en plichten rondom zwangerschap en de periode daarna. Het gebrek aan kennis van werkgevers is mogelijk een reden dat vaak niet alle rechten worden nageleefd. Een kwalijke zaak, want sommige moeders stoppen met het geven van borstvoeding na hun zwangerschapsverlof omdat zij te maken krijgen met een gebrek aan mogelijkheden op het werk.

Rechten borstvoedende werknemer. Bron: 24Baby.nl

Op het naleven van de wetten rondom borstvoeding en werk is geen structurele controle. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving en handhaaft de wet waar nodig, maar gaat pas aan de slag zodra zij een signaal krijgt dat er iets misgaat op de werkvloer. Krijgt de Inspectie SZW geen signalen, dan volgt er geen controle. “Zolang vrouwen geen klachten indienen, blijft het probleem helaas onzichtbaar”, laat het College voor de Rechten van de Mens weten. “Alleen door de problemen onder de aandacht te brengen en door te laten zien dat het een groot probleem is, kunnen we ervoor zorgen dat de rechten beter worden nageleefd en/of gecontroleerd.” Ook bij het College voor de Rechten van de Mens kunnen vrouwen een klacht indienen. Het blijft een taak van de vrouwen zelf om misstanden te melden bij de inspectie, zodat de rechten van (aanstaande) moeders gehandhaafd worden.

 

Zie hier het hele onderzoek van 24Baby.nl


Uitgebreid zoeken