#caption
#caption


Briefing ter voorbereiding van de 61e CSW

Op 16 februari kwamen verschillende organisaties bij een op het ministerie van OCW voor de briefing ter voorbereiding van de 61e CSW: ‘Women’s Economic Empowerment in the Changing World of Work’. Jamila Aanzi, onze vrouwenvertegenwoordiger sprak daar de zaal toe.


Bij de briefing waren verschillende organisaties aanwezig waaronder Wo=Men, Atria, UN Women Nederland, vertegenwoordigers van meerdere ministeries (BZ, SZW en OCW) en de jongerenvertegenwoordiger. Zij luisterden allemaal naar drie betogen waarna de aanbevelingen werden uitgereikt.


Eerst vertelde Edith van der Spruit, directeur van Wo=Men een verhaal over de rechten van vrouwen in de wereld. De rechten van vrouwen worden wereldwijd in gekort. Ze kwam daarop met een aantal voorbeelden zoals de wet op in Rusland die huiselijk geweld niet meer strafbaar stelt. Vaak vinden we Nederland een mooi voorbeeld, maar ook in Nederland maken we minder progressie dan zou moeten. Voorbeelden zijn dat 49% van de vrouwen economisch zelfstandig is, dat we nog steeds 16% gender pay gap hebben. Van de lijsttrekkers voor de verkiezingen zijn 90% man en wit en van van top 100 bedrijven heeft maar 5% vrouwen aan de top. Het begint allemaal veel vroeger dan educatie. Edith eindigde haar betoog met het feit dat ze blij is met de tendens in de wereld, we lijken wakker te zijn geworden.


Daarna nam Mirella Visser, directeur van the centre for inclusive leadership en verbonden aan de Nederlandse Vrouwen Raad het woord. Mirella sprak over de changing World of work. We zijn bezig met een ‘perfect storm’ op de arbeidsmarkt. Hierover schreef de NVR eerder een brief in de krant, over het SER rapport Mens en Techniek. We hebben een 4e industriële revolutie waarbij de grote veranderingen plaatsvinden in de beroepen waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn. Bij de nieuwe STEM (Science Technology Engenering Mathematics) banen zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Voor iedere nieuwe STEM baan verliezen 20 vrouwen hun werk. Bij mannen is dit 1 op de 4. Verder hebben vrouwen ook een achterstand bij computerskills. Omdat vrouwen een achterstand hebben bestaat het risico dat de gendergap steeds groter wordt. De 4e industriële revolutie leidt tot een mismatch van beroepen en skills en vrouwen lijken er de dupe van te worden.

 

Als laatste nam onze vrouwenvertegenwoordiger Jamila Aanzi het woord. Jamila vertelde een persoonlijk verhaal over hoe ze tot vrouwenvertegenwoordiger is gekomen. Ook in het buitenland hoor je hoe geweldig het geregeld is in Nederland qua gelijkheid. Welke geweldige wetten en regels we hebben. Het is niet alleen maar negatief, maar ook positief. Het blijft op een aantal punten steken en daar moeten we wat aan doen. Hoe meer empowert vrouwen, hoe beter het gaat op de arbeidsmarkt. Het is vooral nog veel man, man, man, in de politiek, de overheid en het bedrijfsleven. Emancipatie is een gedeelde verantwoordelijkheid met mannen, daarom wil Jamila ook met mannen in gesprek gaan. Ja, we doen goede dingen in Nederland, maar het mag sneller gaan. Daarnaast noemde Jamila ook de NVR campagne Kies een Vrouw.


Na de speeches was het tijd om de aanbevelingen voor CSW 61 aan te bieden aan het ministerie. De aanbevelingen werden deze keer geheel in stijl met Robina (een wandelende robot) aangeboden. Lisanne Post (Atria), Tonny Filedt Kok (NVR) en Margriet van der Zouw (Wo=Men) boden de aanbevelingen aan het ministerie aan en lieten Robina met de aanbevelingen in

 de hand lopen.

 

De briefing was een succes en we wensen onze vrouwenvertegenwoordiger Jamila Aanzi veel succes bij de 61e CSW: ‘Women’s Economic Empowerment in the Changing World of Work’. 13 tot 24 maart in New York.


Uitgebreid zoeken