#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Het #AllMalePanel

Overal zie je nog steeds voornamelijk mannen praten en nog al te vaak zie je in een panel alleen maar mannen zitten, het zogenaamde #AllMalePanel. Dit is schadelijk en moeten we veranderen.

 

In de wereld, maar ook in Nederland heerst er nog steeds het idee dat men voornamelijk mannen moet uitnodigen voor een deskundig panel. Het maakt niet uit waar de discussie over gaat, het maakt niet uit op welk forum, een vrouw kom je zelden tegen. Women Inc heeft de cijfers op een rijtje gezet: 88% van de experts die in beeld komen zijn man. Slechts 9,8% van de mensen die in beeld worden gebracht heeft een etnisch diverse achtergrond. Daarnaast worden vrouwen minder deskundig behandeld en vaker aangevallen op hun privéleven. (Lees hun publicatie: Beperkt Zicht)

 

Waarom is het eigenlijk erg dat er zo weinig vrouwen in beeld komen? Het is erg omdat we maar één kant van het verhaal horen. Zonder de andere kant van het verhaal blijft deze ene kant het enige verhaal dat naar buiten wordt gebracht. Dit kan leiden tot serieuze misvattingen en heeft invloed op de kansen van mensen die buiten de norm vallen. Vrouwen zijn ook deskundig en er is niet altijd man nodig om iets uit te leggen.

 

Enkele recente voorbeelden van #AllMalePanels.

We kennen allemaal de foto van President Trump die in een kamer voor (witte) mannen een wet ondertekende die het voor veel vrouwen in de wereld moeilijk maakte om een legale abortus te ondergaan. Met één penstreek zorgde hij ervoor dat de gezondheid van veel vrouwen verslechterd werd.

Een ander recent voorbeeld uit de Verenigde Staten. Vicepresident Pence twitterde op 23 maart een foto van een kamer vol witte mannen om aan te tonen dat er hard werd gewerkt aan de vervanging van ObamaCare. Op Twitter werd er al snel kritiek geuit op de foto wegens het gebrek aan diversiteit. Hoe kunnen (witte) mannen beslissingen nemen over de versobering van verzekeringen voor kraamzorg, voorbehoedsmiddelen en borstkankerscreening? 

In Nederland kunnen we er overigens ook wat van. Kijk alleen maar naar het aantal vrouwen bij DWDD. Of het feit dat er bij het gala voor de media een panel vol witte mannen ging spreken over diversiteit. Of naar de lijsttrekkers die staan voor diversiteit en inclusiviteit. De diversiteit zat hem in de kleur stropdas.

Er is al veel verzet tegen de #AllMalePanels. Laten we met zijn allen er harder aan gaan trekken. Ja er zijn genoeg goede vrouwen te vinden die over dezelfde onderwerpen kunnen praten. Waar? Kijk eens bij ons, de Nederlandse Vrouwen Raad. We hebben naast onze adviescommissie ook tientallen deskundigen in onze deskundigenpool die kunnen worden ingezet in panels en meer. We zien de uitnodigingen graag tegemoet.

 

- Roséanne Aukes, communicatiemedewerker NVR


Uitgebreid zoeken