#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


NVR ondersteunt oproep WO=MEN. Laat het aanzetten tot verkrachting niet onbestraft!

De NVR ondersteunt de oproep van WO=MEN: Laat aanzetten tot verkrachting in Burundi niet onbestraft! Afgelopen week werd een filmpje gepubliceerd waarin te zien is hoe leden van de jongerenafdeling van de CNDD-FDD’s, de regerende partij in Burundi, elkaar al zingend aanzetten tot verkrachting van vrouwen en meisjes van de oppositie. Laat deze oproep niet onbestraft!

 

Tekst op de website

 

Afgelopen week werd een filmpje gepubliceerd waarin te zien is hoe leden van de jongerenafdeling van de CNDD-FDD’s, de regerende partij in Burundi, elkaar al zingend aanzetten tot verkrachting van vrouwen en meisjes van de oppositie: “Let us Impregnate our opponents so that they give birth to Imbonerakure”. Het filmpje biedt bewijs voor langer lopend onderzoek van mensenrechtenorganisaties naar uitingen en daden van verkrachting en gedwongen zwangerschappen van diezelfde jongerenafdeling.

 

Verkrachting van vrouwen, meisjes, maar ook van mannen en jongens, wordt regelmatig ingezet als vorm van intimidatie van strijdende partijen. Al in 2000 is verkrachting door de VN-Veiligheidsraad erkend als oorlogswapen (VN-Veiligheidsraad Resolutie 1325). Aanzetten ertoe is op geen enkele manier gerechtvaardigd en dient te worden tegengehouden en bestraft.

 

Hoewel de CNDD-FDD formeel zijn afschuw heeft uitgesproken over de colonnes jonge mannen die in het filmpje oproepen tot verkrachting en geweld, zijn er nog geen concrete acties op ondernomen. Ook eerdere beloftes om misstanden te zullen onderzoeken, komen niet van de grond. Vrouwenorganisaties, mensenrechtenorganisaties én o.a. de Europese Unie roepen daarom gezamenlijk op om nú tot actie te komen, de aanstichters hiervan op te sporen en te berechten conform het Burundees recht.

 

WO=MEN, Dutch Gender Platform roept het Nederlandse Parlement én de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Koenders op zich bij bovenstaande oproep aan te sluiten. Specifiek vragen wij de minister van Buitenlandse Zaken er bij zijn ambtsgenoot op aan te dringen zo snel mogelijk te starten met een gedegen onderzoek.

 

Zie voor meer informatie: https://eeas.europa.eu/delegations/burundi/24512/declaration-locale-de-lunion-europeenne_fr en het statement van Movement des Femmes et Filles pour la Paix et la Securité.


Uitgebreid zoeken