#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Vaderschapsverlof voorlopig in de ijskast

Op 12 april 2017 is de uitbreiding van het vaderschapsverlof in de ijskast gedaan. De NVR vindt dit een schadelijke zaak en hoopt dat het kabinet snel het vaderschapsverlof uitbreid.

 

In 2019 zou het vaderschapsverlof/partnerschapverlof worden uitgebreid van twee naar vijf betaalde verlofdagen na de geboorte van het kind. De VVD kreeg op 12 april een meerderheid achter haar verzoek om dit wetsvoorstel controversieel te verklaren. Het plan verdwijnt hiermee van de agenda en daarmee is invoering in 2019 onzeker.

 

Nederland loopt achter als het gaat om betaald verlof bij de geboorte van de partner zijn/haar kind. Nederland bungelt onderaan de Europese ranglijst waar het gemiddelde 8 weken is. Dit terwijl de eerste dagen cruciaal zijn bij de verdeling van de zorg en de arbeidsparticipatie van vrouwen.

 

Een lichtpuntje is wellicht dat drie van de vier partijen die nu onderhandelen over een nieuwe kabinet in hun verkiezingsprogramma’s pleiten voor een veel uitgebreider partnerverlof van niet vijf dagen maar drie maanden.

 

Toevoeging 26 april

Voorstel van de Europese Commissie: Vaders moeten minimaal tien dagen vrij krijgen na de geboorte van hun kind. In Nederland krijgen mannen nu maar twee dagen vrij als ze vader worden. De commissie wil dat dus vervijfvoudigen.

 

Lees het artikel van de NOS


Uitgebreid zoeken