#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe


Time flies when you’re having fun!

Onze vrouwenvertegenwoordiger Jamila Aanzi heeft een nieuwe weblog geschreven: Time flies when you're having fun!

 

Wat vliegt de tijd! Het is inmiddels mei en dat betekent dat ik al ruim 4 maanden de Nederlandse mag vertegenwoordigen als VN-vrouwenvertegenwoordiger 2017. Mooi moment om terug te kijken en vooruit te blikken. Zo heb ik mijn eerste reis naar de Verenigde Naties in New York City erop zitten en volgt de volgende in oktober.

 

In maart reisde ik af naar Washington en New York, hier vond van 13 t/m 24 maart de 61e vergadering van de UN commission on the status of women (CSW) plaats. Twee weken lang kwamen honderden vrouwen (én mannen) van over de hele wereld bijeen in NYC om de huidige stand van zaken te bespreken, vele side-events te bezoeken en te onderhandelen over de nog te nemen stappen om nog verder vooruit te komen. Naast de CSW, heb ik ook andere evenementen bezocht en mocht ik 3 van de 4 oprichters van de women’s march on Washington. In de VS is het duidelijk te merken dat er een nieuwe wind van activisme en feminisme waait, heerlijk. Na terugkomst was er rumoer over de CSW, want Saoedi-Arabië trad toe tot de commissie. Wie hier voor was is onbekend, want de stemming is geheim. Het kon wereldwijd op weinig enthousiasme rekenen. Laten we hopen dat SA door de andere leden wordt geïnspireerd om het leven van de Saoedische vrouw in de toekomst te vergemakkelijken.

 

Dichterbij huis was er ook een hoop te doen. Zo hebben we een nieuwe Tweede Kamer en helaas, minder vrouwelijke Tweede Kamerleden dan voorheen. Hoewel de campagnes om strategisch op een vrouw te stemmen veel aandacht hebben gekregen, heeft het helaas niet mogen baten. Bijna 100 jaar na het invoeren van het actief kiesrecht voor vrouwen, hebben we helaas nog steeds niet een gelijke man-vrouw verdeling in de Kamer voor elkaar weten te krijgen. Wel hebben we nog steeds een vrouw als Kamervoorzitter en de allereerste vrouw als formateur/ informateur.

 

Ik heb in de afgelopen maanden een behoorlijk aantal vrouwen en mannen mogen spreken en verschillende organisaties mogen ontmoeten. Organisaties met verschillende doelgroepen en die verschillende sectoren vertegenwoordigen. Echter, hoe verschillend de sectoren, de uitdagingen en de wensen komen veelal overeen. Gelijk loon voor gelijk werk is een veelgehoorde wens, het niet hebben van gelijke kansen tot promotie/ doorstromen, de schandalige 2 dagen vaderschapsverlof en ga zo maar door. Dit soort gesprekken blijf ik voeren en de bezoeken aan organisaties blijf ik afleggen, het voorziet mij van relevante informaties en input voor mijn statement. In oktober mag ik namelijk weer richting New York, waar ik tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, namens de Nederlandse vrouw de VN mag toespreken. Een zeer spannend moment, waar ik enorm naar uitkijk.

 

Blijf mij van input voorzien, en blijf mij vooral uitnodigen. Ik kom graag langs en maak graag kennis met jullie. Via social media probeer ik jullie zo veel mogelijk mee te nemen in mijn avonturen, op Facebook via de pagina ‘Onze vrouw in NY’ en via Twitter via @OnzeVrouwInNY

 

Graag tot binnenkort!


Uitgebreid zoeken