#caption
Workshop Nationale Jeugdraad door Luce van Kempen en Jahkini Bisselin
#caption


Gender Election Observation Mission

Bericht van Nenita La Rose, Voorzitter van de NVR: Gender Election Observation Mission

 

Als ik op kennismakingsbezoek ga bij NVR-lid Gender Concerns International, heerst daar een hectische sfeer. Het is op 14 juni bij het team van directeur Sabra Bano alle hens aan dek om hun studie over de positie van de vrouwen bij de laatste landelijke verkiezingen klaar voor publicatie te maken.

 

Dit “Gender Election Observation Mission" (GEOM) rapport is gelanceerd naar aanleiding van honderd jaar vrouwen stemrecht in Nederland en om de in maart gehouden verkiezingen in Nederland specifiek vanuit een genderperspectief te evalueren. Het doel van de Nederlandse GEOM was om het Nederlandse verkiezingsproces te onderzoeken op gendergelijkheid en om de obstakels in kaart te brengen die dat op dit moment verhinderen.

 

Sabra Bano, Pakistaanse van geboorte, heeft een dergelijk onderzoek ook eerder gedaan bij verkiezingen in enkele Aziatische en Noord-Afrikaanse landen. Enthousiast vertelt zij: “Gender-specifieke data over de positie van de vrouw in verkiezingen is zó ontzettend van belang. Wij willen dit onderzoek in meer Europese landen doen, om te beginnen bij de aanstaande Duitse verkiezingen. Daardoor ontstaat een waardevol internationaal vergelijkend beeld”.

 

De Nederlandse GEOM studie is uitgevoerd door een professioneel team van 18 hoofdzakelijk vrouwelijke verkiezingsexperts en internationale observatoren, waaronder vertegenwoordigers van Europese vrouwenrechtenorganisaties, zoals de European Women’s Lobby.

 

Het GEOM rapport werd op 4 juli aangeboden aan de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken en aan de Kiesraad. De kop van het persbericht was: "Closing the Gap: Parity in Electoral Participation 'Gender-disaggregated Data is a Prerequisite".

 

De NVR gaat ervan uit dat op de aanbevelingen concrete actie komt als opstap naar de in 2018 te houden gemeenteraadsverkiezingen. Het rapport is trouwens voor iedereen zeer het lezen waard. Alleen al vanwege het prachtig historisch overzicht van het vrouwenkiesrecht.

 

Lees hier het hele rapport: het hele rapport.

Lees hier de Nederlandse Samenvatting.

 

 


Uitgebreid zoeken