#caption
Willemien Koning Vrouwenvertegenwoordiger 2018
#caption


“Goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen”!

Sommigen van ons zullen zich het groene logo nog wel herinneren: “Goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen”.

 

Het was de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen (NVVH, opgericht in 1912) die het initiatief nam tot de instelling van het Instituut tot Voorlichting bij Huishoudelijke Arbeid (IVHA). Dit instituut test vanaf 1927 deskundig welke producten als deugdelijk, veilig en duurzaam beschouwd konden worden. Daarmee was het eerste officiële Nederlandse Keurmerk geboren.

 

Onder het genot van een heerlijke kop koffie, sprak ik met Dieny Scheffer, een van mijn voorgangers als voorzitter van het NVR, en nu voorzitter van wat inmiddels heet het Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk. “De NVVH is een van de meer traditionele vrouwenverenigingen , aldus Dieny. “Het instituut bestaat al 100 jaar en stond vroeger bekend als “de club van deftige dames”, zegt ze lachend. “De vroegere plattelandsvrouwen (thans Vrouwen van Nu) waren vergeleken met de club van deftige dames echte doeners en bij een andere vereniging Passage was religie weer belangrijk.”

 

Koninklijk NVVH telt ongeveer 7000 leden die landelijk , regionaal of in de verschillende plaatselijke afdelingen zijn verenigd. Naast het opkomen voor de belangen van de consument in de breedst mogelijke zin, zijn belangenbehartiging en het bevorderen van de emancipatie van haar leden door activiteiten op het gebied van vorming, ontwikkeling en creativiteit, de belangrijkste doelstellingen.

 

Dieny Scheffer is in haar maatschappelijke leven op diverse fronten zeer actief geweest en is dat nog steeds. Op haar eigen voormalig voorzitterschap van de NVR kijkt zij met grote tevredenheid terug: “Een mooiere functie dan die van een Minister”, aldus deze veteraan in de belangenbehartiging voor vrouwen.


Uitgebreid zoeken