#caption
Willemien Koning Vrouwenvertegenwoordiger 2018
#caption
VN Vrouwenvertegenwoordger 2020/2021: Angela Maas


Wijzer Ouder Worden

Op een terrasje in Amsterdam vertellen Madelien Krips  en Marjan Nieuwenhuis, twee bevlogen en betrokken oudere  feministen, waarom emancipatie voor oudere vrouwen zo belangrijk is. Het gesprek gaat over welzijn en zorg, zelfbeschikking, economische zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

 

De maatschappelijke positie van de steeds groter wordende groep oudere vrouwen, is een belangrijk thema, vindt Madelien.  Een factor waar de politiek rekening mee dient te houden in de besluitvorming.  Daar pleit WOUW 50+ voor, de organisatie waar zij zich gepassioneerd voor inzetten. Madelien als voorzitter en Marjan als trekker van de werkgroep Economische Zelfstandigheid.

 

WOUW 50+, een lid organisatie van de NVR, is een netwerk van ongeveer 130 maatschappijkritische vrouwen. WOUW staat voor “Wijze Oude Wijven” maar belangrijker nog, ook voor “Wijzer Ouder Worden”.

 

Het in 1981 opgerichte netwerk is voornamelijk in en rond Amsterdam actief. Voorlichting, themamiddagen en netwerkbijeenkomsten  zijn enkele van de activiteiten van de WOUW-vrouwen. “Emancipatie is essentieel. Ook op oudere leeftijd, je bent niet alleen een oma”, zegt Madelien.  Zij geeft aan dat het belangrijk is  om aan een positieve , niet-traditionele beeldvorming  van oudere vrouwen te werken.  “Het gaat om de kracht en ervaring van oudere vrouwen en om deze zichtbaar te maken. Er zijn nog veel hardnekkige oude rolpatronen. Zo krijgen mannen na hun pensioen bijvoorbeeld nog steeds hoge functies in besturen aangeboden. Wat je ziet is dat oudere vrouwen niet aan bod komen, terugzakken en vaak in armoede belanden”.  

 

Marjan houdt zich als trekker van de WOUW-studiegroep economische zelfstandigheid al enige tijd intensief bezig met het wetsvoorstel over partneralimentatie en het terugbrengen van de duur hiervan van 12 naar 5 jaar.

 

Voor Marjan zijn economische zelfstandigheid en partneralimentatie twee kanten van dezelfde medaille . “Zoals het er nu naar uitziet is deze wet vooral bedoeld voor goed verdienende mannen die zeven jaar minder partneralimentatie hoeven te betalen onder het mom van de financiële emancipatie van vrouwen”, aldus Marjan.

 

 Madelien valt haar bij: “Vrouwen moeten meer opkomen voor zichzelf en meer over geld gaan denken, dat is de basis. We moeten het heft in eigen hand houden!”


Uitgebreid zoeken