#caption
Workshop Nationale Jeugdraad door Luce van Kempen en Jahkini Bisselin
#caption


Stichting Steunpunt Studerende Moeders

“Vrouwen die studie en zorg combineren of die zwanger zijn tijdens een opleiding in het MBO, HBO of WO, lopen tegen diverse knelpunten aan”, zegt Annemiek de Jong.  Als ervaringsdeskundige kan zij het weten. “Schoolroosters en kinderopvang staan vaak haaks op elkaar en het uitvalpercentage onder studerende moeders is zorgwekkend hoog”. In 2006 besloot Annemiek er wat aan te doen en een website te beginnen over dit onderwerp. Het Steunpunt Studerende Moeders was hiermee geboren. “Ik had meteen veel reacties van scholen, studenten en vrouwen die wilden studeren. Het voorzag in een behoefte”. Aldus Annemiek.

 

Samen met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen zet Annemiek zich bij het steunpunt dagelijks belangeloos in voor jonge en alleenstaande studerende moeders. In het MBO valt 50% uit en in het HBO is dat zelfs 75 procent. Het Steunpunt staat jonge en alleenstaande moeders bij in hun scholingsmogelijkheden en helpt bij het vinden van een evenwichtige balans in het combineren van studie, werk, stage en zorg.

 

“Het is de enige landelijke organisatie die zich specifiek inzet voor de positieverbetering van studerende moeders, zwangere studenten en vrouwen met kinderen die studie en zorg willen combineren“, zegt Annemiek. “Ons doel is om scholing en arbeidsparticipatie te bevorderen, het studiesucces te versterken en voortijdig uitval te voorkomen.

 

Hiermee is het Steunpunt een inmiddels niet meer weg te denken vraagbaak en kenniscentrum geworden. Maar er is nog een weg te gaan. De informatievoorziening voor studerende moeders vanuit diverse instanties blijkt anno 2017 nog altijd erg versnipperd.

 

“Het is vaak onduidelijk of moeilijk te achterhalen waar studerende moeders nu wel of geen recht op hebben,” zegt Annemiek. “Ik heb nog regelmatig last van de bureaucratie en van het rondschuiven van problemen. De samenwerking  met scholen blijft een hete aardappel.”

 

Annemiek’s Steunpunt is aangesloten bij de Nederlandse Vrouwen Raad en met andere lid organisaties van de NVR zoals FNV Vrouw en Clara Wichmann Proefprocessenfonds doen zij veel lobbywerk samen.

 

Het Steunpunt richt zich nu ook op gemeenten. Met het door hun ontwikkelde Smart Mama – Coaching Programma moet de toeleiding naar onderwijs sterk worden verbeterd.  Dit programma wordt al zo’n drie jaar door enkele gemeenten gebruikt en heeft de Movisie Participatie Prijs gewonnen.

 

Annemiek is een doorzetter en rust niet op haar lauweren. “Het enige wat ik zou willen is dat alle opgebouwde kennis ergens duurzaam wordt verankerd. Want onderwijs is dé sleutel naar een betere toekomst voor moeder én kind”, zegt Annemiek. “Bij het Steunpunt Studerende Moeders zijn wij er van overtuigd dat onderwijs de meest duurzame en de meest efficiënte weg is om economische zelfstandigheid en zelfredzaamheid te kunnen bereiken!”


Uitgebreid zoeken