#caption
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Petitie voor een 50/50 kabinet

UN Women Nationaal Comité Nederland roept op tot een 50/50 kabinet. Omdat het 2017 is! Teken de petitie en geef een signaal aan de kabinetsformatie. De NVR ondersteunt deze actie.

 

Teken de petitie hier: https://5050.unwomen.nl/

 

PERSBERICHT UN WOMEN NEDERLAND

 


Den Haag, 21 september 2017

UN WOMEN NEDERLAND LANCEERT PETITIE VOOR VIJFTIG PROCENT VROUWEN IN HET KABINET

Met het aantal vrouwen in de Tweede Kamer is het, 100 jaar na de invoering van vrouwenkiesrecht, bedroevend gesteld. Net meer dan één derde van de parlementariërs is vrouw. Tot de volgende verkiezingen valt daar niets meer aan te doen, maar een 50/50 kabinet kan gelukkig nog wel. Daarom lanceert UN Women Nederland op zaterdag 23 september een petitie waarin premier Mark Rutte wordt opgeroepen een kabinet te formeren dat voor vijftig procent uit vrouwen bestaat.

Algemeen Directeur Marije Cornelissen: 'Het is hoog tijd dat er voor het eerst een Nederlands kabinet komt dat voor de helft uit vrouwen bestaat. We hopen dat premier Rutte in de voetsporen van Trudeau en Macron stapt, en met zijn coalitiepartners zorgt voor gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in de komende regering. Toen Trudeau zijn kabinet presenteerde gaf hij als reden simpelweg: "omdat het 2015 is". Inmiddels is het al 2017, een symbolisch belangrijk jaar voor vrouwenkiesrecht in Nederland, en zou het de nieuwe coalitie sieren als zij niet langer achterbleven."

Deze september is het precies honderd jaar geleden dat de Tweede Kamer instemde met het voorstel om vrouwen in Nederland passief kiesrecht te geven. Vanaf 1917 konden vrouwen in de Tweede Kamer worden gekozen. Honderd jaar later zijn vrouwen echter nog altijd niet gelijk vertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. Na de laatste verkiezingen is de Tweede Kamer terug op het niveau van 1998. Nederland is voorbijgestreefd door landen als Bolivia, Senegal, Mexico en Burundi en bungelt op de 26e plek van de wereldranglijst.

Met de vertegenwoordiging van vrouwen in de regering gaat het wat beter. De huidige demissionaire regering heeft 46% vrouwen en staat daarmee op de vierde plek in Europa. Maar ook in de regering is het percentage vrouwen nog nooit 50% of meer geweest. De coalitiepartijen kunnen er nu voor zorgen dat het komende kabinet wél voor de helft uit vrouwen bestaat. Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht wordt het hoog tijd.

Einde persbericht

 


 

De NVR is voor een 50/50 verhouding in de politiek en roept op tot meer vrouwen in de politiek met haar actie "Kies een Vrouw" www.kieseenvrouw.nl

In haar brief aan informateur zalm roept de NVR op tot 1. het vergroten van de economische zelfstandigheid van vrouwen, 2. het tegengaan van geweld tegen vrouwen en 3. een voorbeeld te stellen in de personele bezetting van het kabinet.


Uitgebreid zoeken