#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Financieel kwetsbaren vaker vrouw

Het CBS heeft een rapport uitgebracht over hoeveel Nederlanders in 2016 niet economisch zelfstandig waren en dus financieel kwetsbaar. Uit dat rapport blijkt dat merendeel van de financieel kwetsbaren vrouw is.

 

De NVR heeft als speerpunt economische zelfstandigheid van vrouwen. Waar vrouwen t/m hun 30e nog gelijk opgaan met mannen verandert dat na de komst van hun eerste kind. Na het eerste kind zie je een daling van het aantal werkende vrouwen en ook van het aantal uur dat per vrouw gewerkt wordt. Hierdoor ziet men dat meer vrouwen afhankelijk worden van het inkomen van hun partner en dus niet meer economisch zelfstandig zijn. De NVR zet zich in voor betere maatregelen om er voor te zorgen dat meer vrouwen economisch zelfstandig kunnen zijn.

Lees hiervoor onder andere het SCP Eerste treden op de arbeidsmarkt.

 

Lees het hele artikel op de website van het CBS

 

Eén miljoen mannen waren in 2016 niet economisch zelfstandig en daarmee financieel kwetsbaar. Weliswaar had 27 procent van deze mannen betaald werk, ze verdienden echter minder dan het bijstandsniveau. Bijna 2 miljoen vrouwen waren in 2016 financieel kwetsbaar. Van hen had 35 procent een baan. Dit blijkt uit nieuwe analyses van het CBS.

 

Bijna een kwart van de financieel kwetsbare vrouwen had geen inkomen (23 procent). Vrijwel altijd waren dit gehuwde of samenwonende vrouwen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun partner.

 

Nog eens een kwart van de financieel kwetsbare vrouwen werkte als werknemer. Een korte werkweek was de belangrijkste reden dat hun verdiende inkomen niet boven het bijstandsniveau uitkwam.

 

Ongeveer één op de tien financieel kwetsbare mannen en vrouwen werkte als zelfstandige. Een verlies of bescheiden winst was (bij degenen onder hen die een substantiële werkweek maakten) meestal de reden voor hun financiële kwetsbaarheid.

 


Uitgebreid zoeken