#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Helaas geen 50/50 kabinet

De bewindspersonen van het nieuwe kabinet Rutte III zijn bekend: 14 mannen en 10 vrouwen en weinig diversiteit. Helaas dus geen 50/50 kabinet of een afspiegeling van de samenleving.

 

In de petitie van UN Women Nationaal Comité Nederland werd Rutte opgeroepen om een 50/50 kabinet te maken: "Omdat het 2017 is." Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen het recht kregen om zich verkiesbaar te stellen. Het aantal vrouwen in de Tweede Kamer liep tot en met 2010 op. In dat jaar was bijna 43 procent van de parlementariërs vrouw. Dat aantal is nu weer gedaald naar 36 procent. Daarmee zijn we terug op het niveau van 1998. Nederland is voorbijgestreefd door landen als Bolivia, Senegal, Mexico en Burundi en bungelt op de 26e plek van de wereldranglijst.

 

De huidige demissionaire regering bestaat voor 46 procent uit vrouwen. Nederland staat daarmee op de vierde plek in Europa. In Zweden, Finland en Frankrijk is het percentage vrouwen hoger. In het nieuwe kabinet is 42 procent van de bewindsleden vrouw.

 

Niet alleen het aantal vrouwen in het kabinet is geen afspiegeling van de samenleving, het is ook een heel autochtoon kabinet. Van de 24 bewindspersonen zijn er 22 hier geboren. Als het kabinet een afspiegeling zou zijn van de bevolking, dan zou de verhouding 78 procent autochtoon versus 22 procent allochtoon (westers en niet-westers) moeten zijn. Er zitten twee westerse migranten in het nieuwe kabinet, maar er zit geen politicus in met een niet-westerse achtergrond. Dat zouden er volgens de verhoudingen in de bevolking minstens drie moeten zijn.


Uitgebreid zoeken