#caption
#caption


Nederland keldert op wereldranglijst gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Nederland is in 2017 maar liefst 16 plaatsen gekelderd op de wereldranglijst voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen; van de 16e naar de 32e plaats. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is toegenomen, concludeert het World Economic Forum. De NVR is teleurgesteld.

 

In de eerste ranglijst, in 2006, stond Nederland nog op de twaalfde plek. Inmiddels moeten we landen als Rwanda, Bolivia en de Filippijnen voor laten gaan. In de top vijf staan vier Scandinavische landen: IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden. De grootste stijger was dit jaar Bulgarije. Dat stoomde op van de 41 naar de 18e plek.
 

De daling van Nederland op de ranglijst is opvallend omdat we op het terrein van onderwijs juist het meest gelijke land ter wereld zijn. Mannen en vrouwen doen het op school en in het hoger onderwijs even goed.  Zodra vrouwen de arbeidsmarkt betreden, lijkt het echter mis te gaan. Nederlandse vrouwen werken veel vaker in deeltijd dan vrouwen in andere landen, dat leidt tot een financiële achterstand. Daarnaast zijn vrouwen hier maar zeer mager vertegenwoordigd in machtsposities in de economie en politiek.
Sinds het begin van de jaarlijkse meting, in 2006, is de score op die punten zelfs achteruitgegaan.

 

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is de wereldwijde ongelijkheid tussen vrouwen en mannen gegroeid.

 

De NVR wil dat het kabinet quota en streefcijfers instelt voor vrouwen in topposities zowel in het bedrijfsleven als in de politiek. Daarnaast moet het kabinet maatregelingen tegen zwangerschapsdiscriminatie doorzetten en de loonkloof aanpakken. De loonkloof is in Nederland nog altijd 16%.

 

Lees hier het World Economic Forum "Global Gender Gap Report"


Uitgebreid zoeken