#caption
Bijeenkomst Nederlandse Vrouwen Raad
#caption
Bijeenkomst Nederlandse Vrouwen Raad


Twee tentoonstellingen over Suze Groeneweg

Op 3 juli 1918 trad Suze Groeneweg namens de SDAP als eerste vrouw toe tot de Tweede Kamer. Een jaar eerder was een grondwetswijziging doorgevoerd, waardoor vrouwen passief stemrecht kregen. Vrouwen mochten nog niet stemmen, maar konden zich wel verkiesbaar stellen. Suze Groeneweg werd onderwijswoordvoerster en was onder meer een pleitbezorgster van het volksonderwijs. Daarnaast was ze actief in de drankbestrijding.
Ze bleef tot 1937 in het parlement. Groeneweg bepleitte zoveel mogelijk gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook maakte zij zich hard voor betaald zwangerschapsverlof voor zowel getrouwde als ongetrouwde vrouwen.

Van schoolbank tot kamerzetel

Omdat Suze Groeneweg een geboren Strijenaar was, heeft de Oudheid­kundige Vereniging 'Het Land van Strijen' haar leven als schooljuffrouw en kamerlid in beeld gebracht.
De tentoonstelling is nog te zien tot 28 juli in de Kerkstraat 47 in Strijen (geopend op vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur).

ProDemos

Op 3 juli heeft ProDemos een be­knopte tentoonstelling geopend over het leven en werk van Suze Groeneweg. Met o.a. geluids- en filmfragmenten, foto’s, cartoons, affiches, een jurk die zij graag droeg en diverse andere objec­ten.
De tentoonstelling is te bezichti­gen t/m 1 september 2018 bij Pro Demos aan de Hofweg 1 in Den Haag (geopend ma-za van 9.00 tot 17.00 uur).


Uitgebreid zoeken