#caption
#caption


Ontmoeting van Nenita La Rose met de Nationale Vrouwen Beweging Suriname

Januari 2019 - Ik ben een weekje in Suriname, voor de viering van de 80ste verjaardag van mijn moeder. Naast de vrolijke feestelijkheden in familiekring maak ik gebruik van de gelegenheid om als voorzitter van de Nederlandse Vrouwen Raad een kennismakingsbezoek te brengen aan de Nationale Vrouwen Beweging (NVB) van Suriname. Ik ontmoet er mijn Surinaamse evenknie, Eline Graanoogst. Zij is voorzitter van de NVB. Eline is een markante persoonlijkheid met een groot hart, die met passie spreekt over de moeilijke financieel-economische omstandigheden waaronder vrouwen en moeders zich vaak moeten redden in dit land.

 

 “De NVB is op dit moment in een transitiefase,” vertelt Eline. “Het primaire doel is nu om  als organisatie economisch stabiel te worden om zo onze corebusiness te versterken.”

De NVB heeft het als onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie bepaald niet breed. Sinds de oprichting in 1982 richt de stichting zich onder andere op versterking van gendergelijkheid en vergroting van de economische productiviteit van vrouwen. Dit gebeurt onder andere door middel van trainingen. “Het geloof in eigen kunnen van de bevolking en in het bijzonder van vrouwen staat voor ons voorop”, aldus Eline Graanoogst.

 

Een mooi voorbeeld is het taxiproject van de NVB. “Vrouwen worden gestimuleerd om actiever te worden in het taxiwezen en zo een eigen onderneming te starten”, legt Eline Graanoogst uit. “Samen met de Suriname Taxi Centrale NV, de uitbaters van de populaire gele 1660-taxi’s, hebben we vrouwen getraind tot taxichauffeur. In dit project rijden er op dit moment  8 door ons voorgedragen vrouwelijke taxichauffeurs. In de eerste plaats  om inkomsten te genereren voor zichzelf. Maar ook voor de beweging, want die heeft een aandeel in de omzet.”, aldus Eline Graanoogst. Veiligheid van het eigen personeel is natuurlijk een topprioriteit en er wordt met een modern ‘tracking system’ gewerkt. Ze voegt eraan toe: “Dit is een eerste stap, we hopen tegen het eind van het jaar veel meer vrouwen op de weg te kunnen zetten.”

 

Als intermediaire organisatie werkt de NVB samen met vrouwen en met nationale en internationale partners aan het versterken van de sociale, economische en juridische positie van vrouwen in Suriname. “We zijn hierbij vaak afhankelijk van derden voor cofinanciering. Met projecten zoals het taxiproject proberen wij hierin verandering te brengen. Daarom werken wij aan een businessplan om onze organisatie zelfredzamer te maken.

 

Een ander voorbeeld van zelfredzaamheid is  de oprichting van een zeepfabriek in het Surinaamse binnenland. In 2016 zijn vrouwen begonnen om handgemaakte, ecologisch verantwoorde zeep te maken. Deze zeepjes worden momenteel in Paramaribo verkocht. Gekeken wordt naar kanalen om deze zeep ook in België en Nederland af te zetten, bijvoorbeeld via een webshop. “Op deze manier stimuleren we productie in Suriname en verhogen we het welzijn van de lokale bevolking, geeft Eline aan.

 

Binnen het reguliere programma beheert de NVB verder een documentatiecentrum; er  worden congressen georganiseerd; men begeleidt vrouwengroepen, fungeert als adviesorgaan op velerlei gebieden en er worden informatieve  brochures uitgegeven.

 

Als wij afscheid nemen spreekt Eline Graanoogst de hoop uit dat uit onze kennismaking ook een mooie, duurzame relatie kan ontstaan tussen de Nederlandse Vrouwen Raad  en haar Nationale Vrouwen Beweging. Ook is er belangstelling om in contact te komen met de verschillende vrouwenorganisaties die in het NVR netwerk zitten.

 

In de middag heb ik elders in Paramaribo een afspraak staan met een goede vriendin die in Suriname werkzaam is. Ik bel taxicentrale 1660. Al heel snel komt een de gele taxi voorgereden. Ik stap in en begroet de vrouwelijke taxichauffeur. “Ben jij van het taxi project van de NVB?” vraag ik belangstellend. “Ja!” zegt mijn chauffeur terwijl zij mij vragend aankijkt.   “Dat is ook toevallig” zeg ik, “ Ik heb hier vanochtend nog een gesprek over gehad en alles over jullie baanbrekend project gehoord.” Zij schenkt mij een brede lach terwijl zij ons behendig door het onvoorstelbaar complexe verkeer van Paramaribo met haar overvolle straten manoeuvreert.

 

Wij vrouwen timmeren op alle continenten hard aan de weg en samenwerken maakt ons overal sterker, denk ik tevreden.

door Nenita La Rose, voorzitter NVR

 

 


Uitgebreid zoeken