#caption
#caption


Watersector staat centraal bij Kick-Off Girlsday 2019

Op donderdag 11 april 2019 openen Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en Dijkgraaf Hetty Klavers Girlsday 2019 samen met meisjes uit het basisonderwijs en het vmbo. Waterbeheer en waterveiligheid vragen in deze tijd om innovatieve technische denkers en doeners en meer meisjes zijn welkom in de watersector. Na het startsein beginnen in het hele land Girlsday-activiteiten voor bijna 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven.

 

Girlsday is een van de activiteiten van VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT en zo de participatie van meisjes in deze sectoren te vergroten. VHTO is partner van de Nederlandse Vrouwen Raad in de Alliantie Samen Werkt Het.
 

De Kick-off van Girlsday 2019 vindt plaats in Rotterdam te midden van alle Nederlandse Dijkwerkers. Tijdens een serious game gaan de meisjes aan het werk als waterbeheerders en ontdekken zelf de technische complexiteit van waterbeheer, waterstanden en dijken. De meisjes leggen op rivierstroomtafels geulen en kades aan en simuleren een dijkdoorbraak. Zo leren ze hoe de waterveiligheid bevorderd wordt en hoe je overstromingen kunt voorkomen. Ook wekken ze groene stroom op met vijzelturbines en doen ze allerlei proefjes in het waterlaboratorium. Vrouwelijke waterambassadeurs begeleiden hen bij de activiteiten en tijdens de lunch ontmoeten de meisjes nog meer vrouwelijke waterprofessionals.

 

Aan Girlsday 2019 doen bijna 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven. Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. De meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden. Zo worden meisjes in Maastricht Air Traffic Controllers, maken ze biologisch afbreekbaar plastic uit CO2 in Amsterdam en leren ze alles over hijskranen en een 70 tons trekbank in Harderwijk. Andere voorbeelden van Girlsday-activiteiten zijn hacken, uitbreken uit een cybersecurity-escaperoom en landmeten met VR-brillen.

 

Girlsday 2019 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. Topsector Water & Maritiem, Rijkswaterstaat, de Waterschappen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn de Kick-off-partners van VHTO voor Girlsday 2019.

 


Uitgebreid zoeken