#caption
#caption


Dagvaarding voor minister Bruins voor gratis anticonceptie

NVR lidorganisatie Bureau Clara Wichmann en burgerbeweging DeGoedeZaak hebben op 14 februari 2020 een dagvaarding overhandigd aan minister Bruins met daarin de eis anticonceptie voor iedereen gratis beschikbaar te maken. Zo’n 7000 mede-eisers, waaronder de NVR, hebben zich achter de rechtszaak geschaard die tegen de Staat wordt aangespannen.


Minister Bruins vindt dat anticonceptie in Nederland voldoende toegankelijk is: "Wij hebben veel soorten anticonceptie, die zijn ook breed voorhanden, en ook voor een betrekkelijk gering bedrag." Maar de minister weet dat mensen daar ook anders over kunnen denken en noemt het uitbrengen van een dagvaarding “een teken van aandacht vragen voor een onderwerp" en vindt dat heel goed.


Bureau Clara Wichmann strijdt al langer voor gratis anticonceptie. Vorig jaar startte de organisatie een petitie om de pil terug te krijgen in het basispakket. De petitie werd bijna 50.000 keer ondertekend, maar toch was er geen Kamermeerderheid voor een voorstel van PvdA Kamerlid Lilianne Ploumen om de pil weer in het basispakket te stoppen. Vervolgens werd de dagvaarding opgesteld.

 

Meisjes onder de 18 jaar krijgen de pil wel vergoed vanuit de basisverzekering. Voor vrouwen tussen de 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar vallen de kosten onder het eigen risico. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen zelf betalen of zich aanvullend verzekeren.

 

Gemiddeld kost de pil vrouwen zo'n 50 euro per jaar. Bureau Clara Wichmann vindt dat oneerlijk, omdat de kosten voor anticonceptie zo bijna altijd op het bordje van vrouwen komen te liggen. Daarnaast kan niet elke vrouw dat bedrag ophoesten. Dat druist onder meer in tegen het VN-Vrouwenverdrag.


Uitgebreid zoeken