#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


De oplossing voor vrouwenhaat moeten we niet bij mannen zoeken

'De oplossing voor vrouwenhaat moeten we niet bij mannen zoeken', met deze uitspraak reageert Mirella Visser, directeur van het Centre for Inclusive Leadership en strategisch adviseur van de NVR, in een opinie-artikel in het Financieel Dagblad van 6 augustus 2020 op de column ‘Vrouwenhaat’ van Maartje Laterveer in het FD van 31 juli. Aanleiding voor de column van Laterveer is de speech die Amerikaans parlementslid Alexandira Ocasio-Cortez hield nadat zij door een manlijke collega-parlementslid was uitgemaakt voor een ‘fucking bitch’. Volgens Laterveer voelen alle vrouwen, overal ter wereld zich aangesproken, als ergens een man een vrouw een fucking bitch noemt.

‘Ik niet’, reageert Mirella Visser, ‘of beter gezegd: ik niet meer’. Ook Mirella heeft dergelijke opmerkingen gekregen. Zij vindt het optreden van Alexandria Ocasio-Cortez in het Amerikaanse parlement daarom inspirerend en bewonderenswaardig. ‘Maar’, zegt zij, ‘het is niet genoeg voor verandering’.


Na jaren in het bedrijfsleven weet Mirella dat een dergelijke uitspraak niets met haar of haar kwaliteiten te maken heeft. ‘Het zijn meestal gevoelens van frustratie en onmacht van de spreker.’


Maartje Laterveer roept in haar column mannen op om een vuist te maken omdat dat pas echt zou helpen. Maar volgens Mirella Visser is het een heilloze weg om de oplossing van mannen te verwachten. ‘Natuurlijk is het goed als mannen zich opstellen als bondgenoten, maar de oplossing zit ook in onszelf’, aldus Mirella. ‘Nog steeds geven veel vrouwen het recht om zichzelf te ontwikkelen in handen van mannen. Zij vragen continue om goedkeuring en bevestiging. Daar zit de werkelijke oorzaak.

Waarom kunnen vrouwen bij zulke taal niet hun schouders ophalen en hun energie besteden aan waar het echt om gaat? Vrouwen zijn uitstekende leiders, verbinders en veranderaars. 

Kijk naar effectieve vrouwelijke leiders, zoals Jacinda Adern en Angela Merkel. Zij hebben een visie op een betere wereld, waar geen plaats meer is voor misogynie. Niet omdat mannen dat hebben veranderd, maar omdat vrouwen hun houding en daarmee de norm hebben veranderd.’

Het volledige opinie-artikel van Mirella Visser >> 

De column van Maartje Laterveer >>   

De speech van Alexandria Ocasio-Cortez >> 


Uitgebreid zoeken