#caption
Vrouwenpodium
#caption
Vrouwenpodium


Orange the World 2020

In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Nederland doet voor de 5de keer mee.

Coördinator van de campagne in Nederland is UN Women NL. Mede dankzij de inzet van Soroptimisten en Zonta, beide lidorganisaties van de NVR, deden vorig jaar 150 gemeenten en 8 provincies mee en waren ruim 250 objecten oranje verlicht. De organisaties willen het succes van vorig jaar overtreffen door een campagne te voeren waarin meer wordt gedaan dan aandacht vragen voor het probleem, maar ook wordt opgeroepen tot actie met een concreet doel. 

Het langere termijn doel van de campagne is helder: geweld tegen vrouwen de wereld uit. Een goede stap in die richting wordt gemaakt als het voor elke vrouw, altijd en waar ook ter wereld, mogelijk is om laagdrempelig toegang te krijgen tot hulp. Daarom is de boodschap van de campagne dit jaar: Geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd
Het taboe op melden moet verdwijnen en voor iedereen moet duidelijk zijn waar je terecht kunt. De organisaties verzamelen informatie over de lokale/regionale hulplijnen en hulporganisaties die er zijn, zodat hun leden die informatie in hun eigen lokale campagnes kunnen opnemen en verspreiden.

Uiteindelijk zou er één gemakkelijk te benaderen meldpunt voor alle vormen van geweld moeten komen, vinden de organisaties, maar gezien de huidige versnippering en gebrek aan capaciteit is er nog een weg te gaan.

Geweld tegen vrouwen beslaat een breed palet aan thema’s. De organisaties roepen hun leden op aan de slag te gaan met een thema dat bij hen past, aansluit op de actualiteit of voortborduurt op eerdere acties.
In de achterliggende maanden zijn veel clubs aan de slag gegaan met ‘verwenpakketten’ voor vrouwen in de opvang. Een ander actueel onderwerp is straatintimidatie. Breder getrokken gaat het om ‘veilig over straat kunnen’. Utrecht, Almere, Castricum, Heiloo en Emmen mogen zich al ‘Safe Streets Gemeente’ noemen. Kijk voor meer informatie op https://safestreets.unwomen.nl/ . 

 

De Soroptimisten hebben een webshop waar allerlei producten worden verkocht om met de opbrengst projecten te financieren die slachtoffers van geweld ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld een Orange the World-vlag en -mondkapjes.

 

Alle gemeenten en provincies uitgenodigd
Net als vorig jaar zijn alle gemeenten en provincies op 25 mei 2020, precies een half jaar voordat de campagne van start gaat, uitgenodigd om deel te nemen aan de Orange the World campagne.

Deelname houdt in dat provincies en gemeenten een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object oranje uitlichten. Dat leidt tot vele berichten in nationale, lokale en regionale pers, en daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het bespreekbaar maken van het thema geweld tegen vrouwen.
Als het taboe wordt weggenomen kunnen meer slachtoffers hulp vragen en krijgen. Extra belangrijk dit jaar, nu geweld tegen vrouwen alarmerend is toegenomen.


Geweld is niet gebonden aan een plek of situatie, en daarom vindt Orange the World in Nederland dan ook niet op één plek plaats, maar verspreid door het hele land. Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal voor, in alle lagen van de bevolking, en kan alleen stoppen als daar op alle niveaus aan wordt gewerkt; internationaal, nationaal, provinciaal en lokaal.

Meer informatie: orangetheworld.nl; soroptimist.nl/nl/orange-the-world, zontanederland.nl.

 


Uitgebreid zoeken