#caption
#caption


Tweede Kamer stemt voor motie anticonceptie in basispakket

Anticonceptie wordt opgenomen in het basispakket. Dat staat in de motie die in de Tweede Kamer op donderdag 25 maart 2021 met een meerderheid werd aangenomen.


NVR-lidorganisatie Bureau Clara Wichmann strijdt al langer voor gratis anticonceptie. In februari 2020 heeft Bureau Clara Wichmann samen met DeGoedeZaak en 7228 mede-eisers de Nederlandse Staat gedagvaard om gratis anticonceptie af te dwingen. De NVR is een van de mede-eisers. Ook onze lidorganisatie NOVA (vrouwelijke apothekers) zet zich in voor gratis anticonceptie en is vertegenwoordigd in de werkgroep van Bureau Clara Wichmann die zich hiermee bezig houdt.
 

Directeur Anniek de Ruijter van Bureau Clara Wichmann reageerde verheugd op het aannement van de motie:

“Eindelijk is er weer erkenning voor het feit dat anticonceptie gewoon basiszorg is. Een financiële drempel mag nooit de reden zijn dat iemand niet of voor een goedkopere vorm van anticonceptie kiest.”


Mede omdat nu nog niet duidelijk is of anticonceptie onder het eigen risico zal gaan vallen, wordt de verdere uitwerking van de motie afgewacht. Ook gaat Bureau Clara Wichmann zich beraden over de verdere procedure en wordt vooralsnog gewacht op een zittingsdatum.

Anniek de Ruijter: “We zien nu steeds dat het per kabinet verschilt of anticonceptie onder het basispakket, en onder het eigen risico, valt. Daar moet een einde aan komen: vergoeding van anticonceptie mag geen speelbal zijn van de politiek, maar moet voor eens en voor altijd geregeld worden.”

 


Uitgebreid zoeken