Algemene Aanbeveling 40 door CEDAW toegelicht

Het VN-Comité inzake de uitbanning van discriminatie van vrouwen (CEDAW) heeft vandaag in Genève aan de staten die partij zijn bij het CEDAW verdrag de Algemene Aanbeveling 40 (GR40) toegelicht.

Vrouwen moeten in alle besluitvormingssystemen op voet van gelijkheid met mannen kunnen participeren, zo heeft het VN-Comité inzake de uitbanning van discriminatie van vrouwen (CEDAW) vandaag, 25 oktober 2024, laten weten aan de staten die partij zijn bij het verdrag.

In haar uitgebreide leidraad, officieel bekend als Algemene Aanbeveling 40 (GR40), maakte het Comité duidelijk dat “gelijke en inclusieve vertegenwoordiging” niet minder dan 50-50 pariteit tussen vrouwen en mannen vereist. Deze onbetwistbare norm garandeert gelijke toegang voor alle vrouwen en meisjes binnen elk besluitvormingssysteem, dat volgens de commissie de publieke, private, politieke, economische en digitale ruimtes moet omvatten.

De commissie zei dat eerdere doelstellingen van 30% nu achterhaald zijn. “Streefcijfers van 30% vertegenwoordiging van vrouwen in de besluitvorming zijn onverenigbaar met de kerndoelstelling van het Verdrag om discriminatie van vrouwen uit te bannen, omdat hiermee de boodschap wordt afgegeven dat ongelijkheid tussen vrouwen en mannen gerechtvaardigd is.

“Besluitvorming zal pas echt en dynamisch betekenis en blijvend effect hebben als het 50:50 gelijk verdeeld is over vrouwen en mannen en er in gelijke mate rekening wordt gehouden met de belangen van beiden.”

Meer nieuws