Bezinnen met ZijActief

Activiteiten dragen bij aan de mentale gezondheid, kwetsbaarheid, veerkracht en onderlinge verbinding van vrouwen.

In een steeds drukker wordende wereld, vergt het leven soms best wat van een mens. Het is zaak een gezonde balans te vinden tussen werk en privé, hobby’s en gezin, familie en vrienden, tijd voor jezelf en aandacht voor anderen. Bezinning kan daarbij helpen. De een zoekt dat op een yogamatje of door te mediteren, voor een ander is een wandeling door het bos genoeg. Maar er zijn ook mensen die bezinning zoeken in het geloof. Bijvoorbeeld door te bidden, naar de kerk te gaan of met een bedevaartstocht. Omdat het aantal gelovigen al jaren afneemt en daarmee ook het aantal activiteiten voor deze doelgroep drastisch vermindert, organiseert ZijActief Limburg een bedevaart naar Kevelaer.

De behoefte aan zingeving lijkt de laatste jaren te groeien. Niet gek, want échte rust is tegenwoordig moeilijk te vinden. Bezinning zorgt voor concentratie, brengt stilte, versterkt de geestelijke gezondheid en zorgt ervoor dat je je even kunt terugtrekken uit het dagelijks leven. Een thema dat perfect aansluit bij ZijActief Limburg. “Als maatschappelijke organisatie vinden wij het belangrijk dat vrouwen ook met hun zingevingsvragen bij onze vereniging terecht kunnen. Bezinning draagt immers bij aan ontplooiing, ontmoeting en ontspanning; onze kernwaarden. Daarom hebben wij de Projectgroep Zingeving, Identiteit en Naaste (afgekort ZIN) opgericht”, aldus Aurelia Renierkens, lid van deze projectgroep. “Een mooie aanvulling op onze organisatie.”

Bezinningsmomenten
“Tijdens provinciale bijeenkomsten zoals de Algemene Ledenvergadering, zorgen we voor een bezinningsmoment in het programma. Ook publiceren we inhoudelijke blogs op de website van ZijActief en faciliteren we masterclasses over bijvoorbeeld solidariteit of de veranderende samenleving. Daarnaast spelen we in op wereldwijde campagnes zoals Orange the World. Dat doen we in samenwerking met andere maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld Stichting Tijdig of het Mgr. Schrijnenhuis. Maar het allerbelangrijkste: we organiseren religieuze activiteiten. Daar hebben onze leden grote behoefte aan.”

Bezinningsactiviteiten
Het aantal Nederlanders dat zichzelf tot een godsdienst of geloof rekent, neemt al jaren af. Eind jaren ’90 was nog ruim 60% religieus, tegenwoordig zegt slechts 43% van de bevolking bij een levensbeschouwelijke groepering zoals een kerk, moskee of synagoge te horen. “Met het afnemen van de gelovigen, nemen ook het aantal activiteiten voor deze doelgroep af. Daar spelen wij op in door zelf bezinningsactiviteiten te organiseren. Hierbij staat de mentale gezondheid van onze leden, kwetsbaarheid, veerkracht, van betekenis zijn voor anderen én de onderlinge verbinding tussen vrouwen centraal. Denk aan een gezamenlijk gebed op Wereldgebedsdag of een bedevaart naar Kevelaer. Die laatste vindt binnenkort weer plaats.”

Voor meer informatie over de bedevaart zie onze rubriek Agenda.

Meer nieuws