Depressie, zelfbeschadiging en zelfs zelfmoord kunnen veroorzaakt worden door hormonale veranderingen bij vrouwen. Helaas is hier in Nederland nog weinig aandacht voor. De organisatie Care for Women, gespecialiseerd in vrouwen en hormonen, helpt deze vrouwen en luidt nu de noodklok.
De menstruatie, een zwangerschap en de overgang, het zijn situaties waarbij het hormonale systeem van vrouwen verandert. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de impact hiervan op het geestelijk welzijn van vrouwen ernstig onderschat wordt. Depressies, zelfbeschadiging en zelfs suïcidaliteit treedt vaker op dan gedacht. Care for Women luidt daarom de noodklok. Er dient meer aandacht te komen bij vrouwen en professionals voor de impact op mentale klachten door veranderende hormonen.
Maar liefst 34% van de vrouwen met PMDD doet een poging tot zelfmoord
Bij PMDD ervaren vrouwen iedere maand, voorafgaand aan de cyclus, ongeveer één tot twee weken voor het begin van de menstruatie ernstige mentale symptomen. Deze verdwijnen na aanvang van de menstruatie. Geschat wordt dat PMDD bij 5-8% van de Nederlandse vrouwen in hun vruchtbare levensjaren voorkomt. Sinds 11 juni 2019 is deze stoornis opgenomen als diagnose code (GA34.41) door de WHO (World Health Organization). Hiermee is erkend dat PMDD een neuro-endocrine stoornis is die gedurende het hele vruchtbare leven van een vrouw aanwezig zal zijn. Aangezien vrouwen, naar schatting, 450 menstruaties hebben tijdens hun leven, is PMDD een serieuze diagnose. Recent onderzoek uit de VS (najaar 2022), gepubliceerd in BMC Psychiatry, toont aan dat maar liefst 34% van de vrouwen met PMDD een poging tot of zelfmoord heeft gepleegd. Daarnaast toont dit onderzoek dat 72% suïcidale gedachten heeft gedurende deze periode, 42% intenties heeft en 40% daadwerkelijk voorbereidingen treft en 51% aan zelfbeschadiging doet. (Bron: publicatie BMC Psychiatry:
https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-022-03851-0 ). Een ernstige situatie die vraagt om een betere diagnosestelling.
1 op de 10 vrouwen heeft na de bevalling een depressie
Een depressie rondom de zwangerschap komt veelvuldig voor. Zo’n 10% van de pas bevallen vrouwen in Nederland krijgt een depressie na de bevalling. Bij 9% van deze vrouwen bleek deze depressie al aanwezig te zijn voordat het kindje geboren werd.
Verkeerde diagnosestelling tijdens de overgang geeft verkeerde behandeling
Het is nog vaak onbekend dat bij veel vrouwen de overgang gepaard gaat met depressiviteit. Vaak is deze groep vrouwen gediagnosticeerd met een burn-out. Uit onderzoek onder 10.045 mensen blijkt dat vrouwen tussen de 41 en 57 jaar meer kans hebben op een depressie. De reden hiervoor, het effect van stressvolle levensgebeurtenissen. Onderzoek onder 41 cliënten van Care for Women toont aan dat maar liefst 64% van de vrouwen die voor hulp bij een Care for Women specialiste komen, te maken heeft met depressiviteit. Hierbij geeft 39,6% aan dat zij denkt een burn-out te hebben en 13% slaapt slecht. 12% gebruikt een antidepressiva en 28,5% een slaapmedicatie. 41,4% geeft aan dat de klachten en/of het medicijngebruik verminderd is naar aanleiding van een consult bij een Care for Women specialiste.
Oproep Care for Women: beoordeel rol van vrouwelijke hormonen bij diagnosestelling depressie
Care for Women luidt nu de noodklok. In protocollen van huisartsen, ggz medewerkers en andere zorgverleners dient de beoordeling van de invloed van het hormonale systeem van vrouwen meegewogen te worden in de diagnosestelling. “Er overlijden nu onnodig vrouwen omdat we hormonale veranderingen niet meegewogen hebben. Vrouwen en mannen zijn in dit opzicht echt verschillend en daar dien je als zorgverlener rekening mee te houden. Vrouwen hebben twee keer zo vaak een depressie als mannen.”, aldus Catherine van Heest, directeur Care for Women. “Op eenvoudig wijze is de relatie tussen hormonale veranderingen en mentale klachten in kaart te brengen. Het is echt de hoogste tijd dat we dat ook gaan doen en dat hier meer aandacht voor komt”.
Care for Women is een organisatie, gespecialiseerd in de problematiek van vrouwen en hormonen. Op meer dan 100 locaties in Nederland helpen Care for Women specialisten vrouwen met verschillende hormonale klachten zoals de overgang of PMS/PMDD. De consulten worden veelal vergoed uit de aanvullende verzekering en een doorverwijzing van een (huis)arts is niet nodig.