Druk vergaderen in Brussel

Namens de Nederlandse Vrouwen Raad namen Christine Nanlohy, Kristine Evertz en Marion Minis recentelijk in Brussel deel aan verschillende vergaderingen van de European Women’s Lobby.

Onze vertegenwoordigers namen deel aan een bestuursvergadering van de EWL en aan vergaderingen van de werkgroepen Economie & Gender en Vrouwen in de Politiek, het Observatorium Geweld tegen vrouwen, en de Taskforce SHSR (Sexual and Reproductive Health and Rights).

Onder meer werd gesproken over de veranderingen die de Europese verkiezingen van afgelopen juni met zich brengen voor het politiek krachtenveld en wat dat betekent voor de aanpak van het bevorderen van de positie van vrouwen in de samenleving. Verder is ingegaan op de aanstaande hoorzittingen van de kandidaat-commissarissen van het Kabinet van Ursula von der Leyen in het Europees Parlement. Deze vinden in de periode van 4 t/m 12 november plaats. Als ze goed verlopen zouden Ursula en haar team van commissarissen en staatssecretarissen in december aan de slag kunnen gaan.  

In de afgelopen periode was EC commIssaris Helena Dalli verantwoordelijk  voor het thema ‘gender equality’ met als resultaat o.a. dat de Istanbul Conventie, het mensenrechtenverdrag om alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken, in oktober 2023 in werking trad voor de gehele Europese Unie. En dat de EU-directive Violence against Women (VAWG) werd aangenomen waarmee  de Istanbul Conventie wordt omgezet in beleid voor de lidstaten.

In het nieuwe voorstel van Von der Leyen lijkt het erop dat er ditmaal geen aparte commissaris zal zijn voor gender equality, maar dat aspecten ervan worden verdeeld over de diverse commissarissen vanuit de gedachte dat gender equality in alle beleidsvelden wordt verweven. In de praktijk betekent dat dat het thema onder het vloerkleed verdwijnt. Dat is dus een aandachtspunt!

De Nederlandse Vrouwen Raad is medeoprichter van de Europese koepel de European Women’s Lobby (EWL).

Meer nieuws