Hoba Gull: “Will you finally listen to us?”

Op 8 oktober om even over 11 uur ’s avonds (NL tijd) sprak Vrouwenvertegenwoordiger Hoba Gull namens de Nederlandse vrouwen (de Third Committee van) de Verenigde Naties toe.

In haar statement voor de Regeringsleiders benadrukte Hoba dat genderongelijkheid niet in een vacuüm bestaat. En niet alleen bestaat onder één specifieke groep vrouwen. Of in één deel van de wereld. We maken er allemaal deel van uit.

Hoba heeft het afgelopen jaar gesproken met vrouwenorganisaties uit heel Nederland. Vrouwen uit de stad en van het platteland, maatschappelijk werkers en academici, jonge pleitbezorgers en gepensioneerde activisten. In gemeenschapscentra en kantoren van het Parlement. In al die gesprekken op de verschillende niveaus werd dezelfde boodschap keer op keer herhaald. “We kennen de uitdagingen. We hebben meer financiering nodig. Er is geen geloofwaardig engagement zonder echte investeringen.

Hoba wees de Regeringsleiders erop dat Nederland al sinds 1947 een vrouwenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN stuurt om voor hen te spreken. Zij benadrukte: “En ik ben hier vandaag weer omdat we nog steeds te maken hebben met dezelfde, hardnekkige ongelijkheid. Dus ik herhaal dezelfde boodschap: laat zien dat u zich inzet voor empowerment van vrouwen. Want zonder consistentie of samenhang komen we niet ver.

We moeten autonomie hebben over ons eigen lichaam, en we moeten veilig zijn voor geweld, en we hebben gelijke beloning nodig, en gelijke verdeling van zorgtaken, eerlijke lonen, sterke sociale veiligheid en bescherming. We hebben dit allemaal tegelijkertijd nodig.

Nu is het tijd om de financiering op te voeren, om de Sustainable Development Goal’s te halen en de diepere oorzaken van ongelijkheid echt aan te pakken.

Luistert u eindelijk naar ons?

Meer nieuws