Nederlandse Beijing+30 rapportage

Rapportage van de landen van het Koninkrijk der Nederlanden over de implementatie van het Beijing Platform for Action, de VN-blauwdruk voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.

Begin juni 2024 heeft de (toenmalige) minister van OCW de Nederlandse Beijing+30 rapportage aan de Tweede Kamer gezonden. Het betreft de rapportage van de landen van het Koninkrijk der Nederlanden
over de implementatie van het Beijing Platform for Action, de VN-blauwdruk voor vrouwenrechten en gendergelijkheid waaraan 189 lidstaten zich tijdens de Vierde Wereldvrouwenconferentie in 1995 hebben gecommitteerd. Deze rapportage wordt elke vijf jaar uitgevoerd.

Bij de totstandkoming van de huidige rapportage is het maatschappelijk middenveld geconsulteerd. WO=MEN, Dutch Gender Platform heeft hierbij de coördinatie van de inhoudelijke bijdragen van de verschillende ngo’s verzorgd.

De rapportage is parallel aan de Verenigde Naties (VN) verzonden.

Op 21 en 22 oktober 2024 zal een Regional Review Meeting plaatsvinden in Genève. Hier buigen de VN-lidstaten uit de zogenaamde UNECE-regio (Europa + Noord-Amerika, Centraal-Azië en enkele West-Aziatische landen) zich over de regionale rapportage die de VN aan de hand van de nationale rapportages zal opstellen.

Dergelijke regionale rapportages worden tevens voor de overige VN-regio’s opgesteld en vormen samen input voor de Politieke Verklaring die tijdens de 69e sessie van de VN Commission on the Status of Women (CSW69) in maart 2025 in New York zal voorliggen. Hierin zal worden teruggeblikt op de voortgang van en toekomstige prioriteiten voor de wereldwijde implementatie van het Beijing Platform for Action.

Meer nieuws