Pledge: Gelijke kansen in de politiek

Tijdens Prinsessendag 2024: AI & Politica werd de pledge ‘Gelijke kansen in de politiek’ gepresenteerd en overhandigd aan Marietje Schaake.

De ondertekenaars beloven met deze pledge als ambassadeurs het thema ‘AI & Politica’ actief onder de aandacht te brengen, kennis en ervaringen te delen om bewustwording te vergroten en hun visie op het thema te delen op de terugkomdag in 2025. Onderstaand lees je het volledige pleidooi.

“Wij, de ondertekenaars, erkennen de schadelijke impact van bevooroordeelde AI, discriminerende algoritmes en agressieve online trollen op gelijke kansen voor vrouwen in de politiek. Deze problemen belemmeren de deelname van vrouwen aan het politieke proces en ondermijnen de democratische waarden van gelijkheid en rechtvaardigheid. Door deel te nemen aan dit initiatief versterken we de positie van vrouwen in de politiek en dragen we bij aan een eerlijker en inclusiever gebruik van AI-technologieën.

Ter gelegenheid van Prinsessendag, georganiseerd door de Nederlandse Vrouwen Raad, FNV, Stichting Molukse Vrouwenraad en Alliantie Politica op 9 september, verbinden wij ons ertoe om gezamenlijk actie te ondernemen om deze uitdagingen aan te pakken. We zetten ons in om de oorzaken en gevolgen van kunstmatige intelligentie op huidige en toekomstige politica’s onder de aandacht te brengen en streven naar gelijke kansen voor vrouwen in de politiek. Door het tekenen van deze pledge nemen wij, als ambassadeurs van AI & Politica, verantwoordelijkheid voor de bewustwording en aanpak van discriminerende technologieën en streven wij naar een collectieve impact.

Wij beloven om: 

  • Het thema ‘AI & Politica’ actief onder de aandacht te brengen binnen onze organisatie en netwerken door middel van bijvoorbeeld het agenderen van het thema tijdens bijeenkomsten, communicatie-uitingen en media-optredens.
  • Kennis en ervaringen te delen met onze achterban om bewustwording te vergroten over de impact van AI op vrouwen in de politiek.
  • Onze visie op ‘AI & Politica’ te communiceren op de terugkomdag in 2025 van de Nederlandse Vrouwen Raad en Alliantie Politica.”

Oproep
Wil je ook ambassadeur worden namens je organisatie, meld je dan aan via politica@de-nvr.nl.

Zie ook het verslag van Prinsessendag 2024 >>

Overzicht van ondertekenaars / ambassadeurs

Meer nieuws