Beschermen internationale verdragen vrouwen & meisjes tegen geweld?

Webinar, trainingsmiddag en wrap up-middag over de meerwaarde voor vrouwen en meisjes van de Istanbul Conventie, CEDAW en de EU directive over geweld tegen vrouwen en meisjes.

De Nederlandse Vrouwen Raad werkt samen met de European Women’s Lobby en de Raad van Europa aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daartoe organiseren wij dit najaar diverse events.  

Dat geweld tegen vrouwen en meisjes een maatschappelijk groot probleem is, wordt algemeen erkend. Al eind jaren zeventig werd door de Verenigde Naties het CEDAW verdrag in het leven geroepen. Dit is het verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen, dat in 1979 door de Algemene Vergadering van de VN werd aangenomen. CEDAW wordt vaak omschreven als een internationale verklaring van rechten voor vrouwen. In Europa ontwikkelde de Raad van Europa in Straatsburg de Istanbul Conventie om alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. De Europese Commissie ratificeerde dit verdrag en in oktober 2023 trad het in werking voor alle EU lidstaten. Niet alle landen die zo’n mensenrechtenverdrag tekenen voelen zich geroepen er daadwerkelijk uitvoering aan te geven. Daarom kent de Istanbul Conventie een monitoringsmechanisme in de vorm van de GREVIO commissie.

31 oktober, 15 – 16.30 uur: Webinar Beschermen internationale verdragen vrouwen & meisjes tegen geweld?
Hoe deze verdragen werken en waarom het belangrijk is voor het beschermen van vrouwen en meisjes tegen geweld wordt uitgelegd door een drietal experts tijdens de webinar op 31/10. Want dergelijke verdragen zijn er ook voor jou, jouw vriendinnen en buurvrouwen, moeders, tantes, nichtjes enz.

Experts: 

  • Pascale Frank, GREVIO lid voor België, over het Verdrag van Istanbul. 
  • Petra Snelders, Netwerk VN Vrouwenverdrag, over de Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW). 
  • Veronica Zaboia, European Womens Lobby (EWL) over de EU Directive on Violence Against Women and Girls and Domestic Violence.  

De middag staat onder leiding van Christine Nanlohy, voorzitter van onze lidorganisatie Molukse Vrouwen Raad en lid van het NVR team Stop Geweld tegen Vrouwen.

8 november resp. 15 november, 13 – 17 uur: Trainingsmiddag – introductie over het leren herkennen van geweld en het bespreekbaar maken.  
Omdat het bespreekbaar maken van vormen van geweld best lastig is, is er een training van een middag die eerst in Den Haag (8/11) en erna in Arnhem (15/11) wordt verzorgd door professioneel trainer Marleen DerksHoe pak je dat aan? En wat komt er zoal bij kijken? Met uitleg over verdragen als de CEDAW en Istanbul Conventie zodat het verband duidelijk wordt.
En aansluitend een handige workshop over het zelf leren maken van filmpjes rondom het thema voor op social media door ervaringsdeskundige Tessa Foekens. Wat heb je daarvoor nodig? Niet veel! En hoe pak je dat simpel aan? Met handige voorbeelden.       

Locatie:

  • 8 november, PEP Den Haag Centrum, Riviervismarkt 2, 2513 AM Den Haag
  • 15 november, De Rozet Arnhem Centrum, Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem.

Per training zijn er max 20 plaatsen, deelname is gratis. Aanmelden: info@de-nvr.nl (met naam en organisatie).

29 november, 14 – 17 uur: Informatieve FEM Talks middag met diverse experts.
De campagne wordt afgerond op vrijdagmiddag 29/11, tijdens de 16 days of activism, in het Huis van Europa, Den Haag, met experts als Aleid van den Brink (GREVIO Nederland), GL-PvdA parlementariër Songül Mutluer, Irene Rosales (Policy Advisor European Women’s Lobby) en Esther Wijnen, ervaringsdeskundige huiselijk geweld en auteur.
Tijdens deze bijeenkomst worden filmpjes met korte statements over CEDAW, Istanbul Conventie en EU directive VAWG getoond. Deze zijn gemaakt door een breed publiek tijdens de campagne. Ook jij kunt een filmpje maken/uploaden op je socials en jouw mening delen over geweld tegen vrouwen meisjes. .

Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, 2512 AB Den Haag.

Deelname is gratis. Aanmelden via info@de-nvr.nl.

Meer nieuws