ZijActief tegen zomereenzaamheid  

Door juist in de zonnige maanden activiteiten te organiseren, draagt ZijActief Limburg bij aan een waardevolle zomerinvulling voor mensen met een kleine sociale kring.

Het is zomer! Dé tijd waarin mensen op vakantie gaan of lekker op een terras genieten met vrienden. Maar het is ook de periode waarin eenzaamheid de kop op steekt. Want juist als mensen voor een paar weken naar het buitenland vertrekken of verenigingen tijdelijk geen activiteiten organiseren, wordt het sociale netwerk van mensen kleiner. Zomereenzaamheid noemen we dat. Een serieus probleem, waar we als maatschappij iets mee moeten. Onze lidorganisatie ZijActief Limburg organiseert begin september daarom aantrekkelijke activiteiten waar leden én niet-leden van harte welkom zijn.   

Een decemberdipje kennen we allemaal wel. Maar de tegenhanger ervan, zomereenzaamheid, is veel minder bekend. En dat terwijl een op de vijf Nederlanders zich extra eenzaam voelt in de zonnige maanden van het jaar. Voor vrouwen geldt dit nog meer dan voor mannen. En waar je eenzaamheid misschien voornamelijk verwacht bij ouderen, hebben ook dertigers en vijftigers te maken met dit fenomeen. Voor mensen met een kleine sociale kring valt er namelijk veel weg in de zomer. Familie die naar het buitenland vertrekt, buren die met de caravan op de camping zitten, vrienden die allemaal gezellige uitjes gepland hebben en wijkcentra die wekenlang hun deuren sluiten; het zorgt voor significant minder contacten in een periode waarvan anderen zo genieten. En dat is naar. Want als jij niet op vakantie kunt of niemand hebt om leuke dingen mee te doen, voelt dat heel eenzaam. De sociale druk neemt toe en dat brengt gevoelens als weemoed en somberheid met zich mee. Uiteindelijk wil iedereen samen zijn en erbij horen, en dat wordt júíst in die ‘leuke’ zomerperiode gemist.  

Oplossing 
Er is geen makkelijke oplossing tegen zomereenzaamheid. Natuurlijk kunnen mensen zelf initiatief nemen en de verbinding opzoeken. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen, een hobby te zoeken of zich aan te sluiten bij een kaartclubje. Maar zonder sociaal netwerk of met een gebrek aan zelfvertrouwen, is dat verdomd moeilijk. Daarom organiseert ZijActief Limburg begin september twee activiteiten, waar alle vrouwen van Limburg aan mee mogen doen. “Laagdrempelig, dichtbij en toegankelijk”, legt Marianne Derks, bestuurslid van ZijActief Limburg, uit. “Zodat iedereen die wil, ook écht mee kan. Deelnemers worden samengebracht en ontmoeten nieuwe mensen. Dat is gezellig op de dag zelf, maar zorgt vaak ook voor blijvende contacten. Heel waardevol als je niet zo’n groot netwerk hebt! Zo dragen wij ons steentje bij aan minder eenzaamheid en meer verbinding in de zomer. Want niemand mag zich verloren voelen in de zonnigste tijd van het jaar!”  

Deelnemen aan activiteiten
Op donderdag 12 september trekken er bussen vol Limburgse dames richting Apeldoorn voor een bezoekje aan Paleis het Loo. Met een tentoonstelling over de oranjes, een rondleiding door het koetshuis én een wandeling door de prachtige tuinen, belooft het een leuke dag te worden! Voor leden zijn de kosten €47,50, voor niet-leden €53,00.  

Op zondag 15 september staan de SOSOZ wandelingen inclusief lekkere lunch op de agenda. Er wordt gewandeld vanuit drie plekken in Limburg, dus er is altijd wel een locatie in de buurt! Leden betalen €17,50 en niet-leden €22,50.  

Aanmelden voor een of beide activiteiten kan door vóór 20 augustus een mail te sturen naar zijactief@zijactieflimburg.nl. Kijk op www.zijactieflimburg.nl/evenement voor meer informatie, (opstap)locaties of de officiële uitnodigingen.   

Meer nieuws